Около 60 тона е умрялата риба в следствие на пресъхването на река Искрецка край Своге. Това стана ясно на брифинг по повод проблема с липсата на вода за града и околността.

Общината ще поеме разходите по разчистването, обясни заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов. 

Все още има само предположения защо е пресъхнала реката, отбеляза още Михайлов.

По думите му вече има изпратени водоноски за използване от всички 12 000 души от града и околността, които са без вода. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е изпратила три водоноски от Столичната община с питейна вода.

Кметът на Гоце Делчев е изпратил 12 тона питейна вода за селата Искрец и Свидня, а кметът на Ботевград - две водоноски. Дошла е и помощ от Дупница и Ихтиман.

По думите на Михайлов е направен и оглед на водохващането. В Своге утре ще пристигне хидрогеолог, който ще започне да работи по разкриването на два сондажа в река Искрецка, за да се осигурят допълнителни количества вода, обясни заместник-кметът.

Пред БТА другият заместник Илия Богданов заяви, че положението в тези населени места става критично. Обезпокоени сме, тъй като вода е необходима не само за питейни нужди, но и за всички останали нужди, включително и за бизнеса. Наистина изключително разчитаме на помощта на държавата в този критичен момент, каза той.

Според Богданов не може да бъде отговорено на въпроса дали количествата, които ще бъдат осигурени от сондажите, ще бъдат достатъчни за покриване на всички нужди на населението. Не може да се каже и колко време ще отнеме направата им, тъй като зависи от каква дълбочина ще излезе вода.

Към момента на територията на засегнатите населени места са разположени 24 пункта за раздаване на минерална вода и осем пункта с водоноски.