Обявиха бедствено положение в община Своге, съобщават от там.

Причината е липса на вода в Своге, Искрец, Свидня и части от Церово заради внезапното спиране на притока на вода в река Искрецка.

Кризисният щаб проведе заседание снощи в 21:30 часа. На него присъстваха кмета на Своге Емил Иванов, управителят на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК район Своге Благой Димитров.

Димитров оцени ситуацията като критична - при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда.

Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места. Кметовете на засегнатите села ще създадат временни щабове и организират снабдяването с вода на населението, като докладват обстановката на оперативните дежурни на Община Своге, ще бъдат уведомени за бедственото положение и Министерски съвет, МОСВ, МРРБ, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии, Областен управител, ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване.