"Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни", обяви шефът на Националната полиция. И посочи цифри - в частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. И това са официалните данни, а ако има и охранители в сивия сектор, нерегистрирани, но работещи?

Терзийски призна, че срещу това, държавата разполага с 12 000 души, които биха могли да решават проблемите на малките населени места в страната.

Какво излиза? Държавата харчи по над 2 милиарда лева за бюджетите на МО и МВР годишно и има срещу тази сума петдесетина хиляди служители, а частните охранители са над 200 000 и имат в пъти по-малък бюджет.

Тогава за каква наборна армия говори министър Каракачанов? Защо просто не мобилизира тези охранители, да ги обучи да стрелят с тежко оръжие, защото с лекото те нямат проблеми, и готово.

Как така частниците превръщат охранителния бизнес в печеливша сделка, а държавата, която по конституция има такива задачи - да пази населението от престъпници - хвърля огромни суми за нищо. Ами ако някой овладее тези 200 хиляди и повече охранители, хората от звената за самоотбрана, и ги постави в услуга на една партия или политика, какво ще правим? Или просто ги купи?

Все въпроси, на които няма отговор. А и вече имаме закон, който позволява вече станалото - частни охранители да пазят села от набезите на мургави сънародници. Президентът и главният прокурор искат това да се премахне, но не казват как и кой ще замени частните гардове.

Или просто ще оставим българските села на произвола на крадците? Защото ефектът от премахването на частните охранители от местата, където няма полиция и жандармерия ще е точно такъв. Не е лошо да не се търси просто популизъм, а да се признае реалността и да се види как тя може да бъде накарана да работи по закон и в полза на обществото.