Изгоненият служител на Търговското представителство на Русия у нас Сергей Николашин, предложил сътрудничество на български офицер, който съобщил в ДАНС, че дипломатът го разпитвал за секретна информация от МО, съобщава "Труд".

Според данни това е станало през 2018 г. и оттогава Николашин е бил наблюдаван под лупа от българското контраразузнаване. В същото време офицерът е продължил контактите си с дипломата, по настояване на спецслужбата.

Месец по-късно на друг служител на МО е била отнет достъпът до класифицирана информация, защото бил засечен в чести неформални срещи с дипломата.

Николашин е бил служител на руската оръжейна компания "Ростех" и като такъв е имал официални контакти с офицери от военното ведомство. Той е използвал това, за да завързва приятелства и в разговори на чашка е разпитвал за планове, свързани с българската армия.

Особен интерес за него представлявали българските оръжейни заводи. Николашин се познавал с някои от производителите и търговците и възползвайки се от конкурентните отношения между тях, обещавал подкрепа от Москва на всеки поотделно.

В резултат те се топели един друг пред руснака и така той получавал доста информация за оръжейното ни производство.

Николашин е служител на военното разузнаване на Русия - ГРУ, са категорични агенти от ДАНС. Той е предал контактите си с български офицери на другия изгонен дипломат от Търговското представителство - Вадим Биков, който е у нас от около година.

Според данни на контраразузнаването, той също е военен разузнавач от кариерата. У нас се е занимавал със събиране на данни за сделката между България и САЩ по закупуването на новите бойни самолети Ф16/Блок 70 - обслужването и поддръжката, клаузите в договора, както и обучението на пилотите. В замяна на информацията, Биков е предлагал добро заплащане.