Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, съобщи БНТ, като се позова на свои източници. Те са подозирани за шпионаж и саботажи в български военни заводи.

Данни на ДАНС показват, че двамата събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F-16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове.

Разследването е събрало и доказателства, които водят до обосновано предположение, че е възможно да са свързани и със зачестили странни инциденти в български военни заводи.

По-рано днес българската прокуратура обяви, че е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че въпросните лица (без да съобщава имена) са събирали информация, представляваща държавна тайна с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК). За реализирането на незаконната си дейност двамата (дипломати) са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната.

Последва съобщение на МВнР, че обявява двамата руски дипломати за персона нон грата.

Нота за това е връчена на представител на руското посолство в София. От дипломатическата мисия заявиха за ТАСС, че "няма доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими със статута им".