За разпити на еднополови двойки и на част от организаторите на "София прайд" в полицията по прокурорска проверка съобщи bTV. Поводът е сигнал до държавното обвинение, че реклами със снимки с еднополови двойки и децата им насаждат, "сексизъм и еднополовото семейство като висша ценност".

"Нашето семейство кани вашето на София прайд". В рекламна кампания под този надслов се включва и семейството на Галина, Елена и двете им деца през пролетта. Снимката им е на билбордове из столицата. А вчера ги викат на разпит в СДВР.

"Питаха ни основно дали нашите деца са в риск", обясни Елена Генова. "Трябваше да даваме обяснения защо сме го направили. Винаги се съобразяваме с тяхното желание или липса на желание", каза Галина Георгиева.

Част от организаторите на прайда също са давали обяснения. Казват, че междувременно част от билбордовете в кампанията са станали обект на вандалски актове.

"Вместо да се разследват тези противообществени прояви, които са ежегодни и тормозят цяла една общност в България, се тормозят участниците в една кампания", заяви съорганизаторът на "София прайд" Димитър Богданов.

"Несъмнено това са репресивни действия. Нищо от това, което сме направили, не е незаконно и това очевидно на пръв поглед", каза Радослав Стоянов от Български хелзински комитет.

Сигналът до прокуратурата е от Инициативния комитет за свикването на референдум за забрана на джендър идеологията в училищата.

"Върховният тълкувател на Конституцията се е произнесъл какво е семейство. Не може да съществуват семейства във вида, в който се рекламират на плакатите. Това е нарушение на обществения ред", заяви съпредседателят на инициативния комитет адв. Владимир Шейтанов.

От Софийската районна прокуратура посочиха, че проверката е по сигнал, подаден през юни: "Въз основа на законовите си правомощия, прокуратурата е длъжна да назначи проверка, тъй като в сигнала се излагат данни за евентуално извършено престъпление."

"Ще разпитват нашите деца, които са много щастливи, обгрижени деца, а в същото време децата, които са в истински риск - тези семейства сякаш остават извън обсега на светлината", добави Галина Генова.