Бенчо Бенчев е на 66 години, известен с прозвището "зърнен бос", тъй като обработва 32 000 декара земя, предимно край родното си село Крумово градище, Карнобатско. Паралелно се занимава и със строителство. През 2003 година влиза в Общинския съвет на Бургас от Сдружението на бизнеса, към този момент отново е общински съветник, но вече от групата на БСП.

Бизнесменът не за пръв път става център на обществено внимание. Самият той не крие самочувствието си на човек, който борави с много пари.

През септември м.г. Бенчев, който е зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, си купи луксозен "Ролс-Ройс" за 200 000 евро и се появи с него на честванията на Съединението. Това предизвика гнева на лидера на левицата Корнелия Нинова, която заяви, че Бенчев не би трябвало да си позволява да ходи на публични събития с толкова скъпа кола и се разграничи от него.

Той обаче отвърна невъзмутимо, че също се разграничава от нея и подчерта, че няма нужда от партията, но тя от него да, защото й е помагал много финансово.

Два дни по-късно социалистите в града излязоха с позиция, в която се казваше:

"Общинският съветник от гражданската квота на БСП - Бургас г-н Бенчо Бенчев даде интервюта в редица медии. Той заяви публично: "Хора казват, че аз мога без БСП - Бургас, но дали БСП - Бургас може без мен". Като партия със 126-годишна история и общинска организация в Бургас със 123-годишни традиции, сме длъжни да заявим, че БСП никога не е била зависима от една личност, независимо с какви ресурси е разполагала, още по-малко от своите симпатизанти, независимо от техните финансови възможности". 

В началото на тази година името на Бенчев отново влезе в медиите около прокурорските проверки на собствениците на луксозни коли и скъпи имоти.

В интервю за бургаския сайт "Грамофона" през октомври м.г. бизнесменът обясни как е станал милионер с думите: "В началото на 1990 година регистрирах фирма, една от първите за търговия със зърно и селско стопанство. Много хора не знаят, но за 40 дни станах милионер. Започнах с един мой колега, а само за едно лято изкарахме 1,6 милиона. В началото на демокрацията имаше много милионери, но после всички фалираха, защото си мислеха, че търговиите ще вървят вечно".

Относно скандала с "Ролс-Ройс"-а пък Бенчо Бенчев коментира: "Имам три коли и трите са специални. Не искам да повдигам темата, но мен колежката Нинова не ме познава. Аз като не познавам един човек, изявления за него не давам. Цялата държава ми се обади да ме поздрави, както и от чужбина , което ме кара да си мисля, че съм правата страна. Много разсъждавах по въпроса и мисля, че госпожата не го направи с умисъл, тя просто се увлече, защото е свикнала все да критикува. В кулоарите на НС продължи да критикува, но явно обърка човека". 

Бенчев също така е сред съдружниците в охранителната фирма "Аркус-Сигурност", където Димитър Желязков е казвал в интервюта, че работи като консултант. По неофициални данни, бизнесменът е помагал нееднократно на Митьо Очите след стрелбата в Слънчев бряг чрез осигуряване на специализиран транспорт, който бе нужен на простреляния бос многократно при пътуванията му до Турция, Германия и Австрия - за лечение.

Дир.бг направи опит да се свърже с бизнесмена, но телефоните му са изключени. От централата на БСП пък заявиха, че не могат да отговарят за личния живот на всички, свързани с периферията на партията и понеже случаят не е политически няма да коментират.