Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, предаде БТА.

Бъдещите първокласници ще бъдат разпределяни в училищата в големите градове чрез електронна система. За целта общините трябва да приемат наредба за централизиран прием, която е предвидена и в държавния образователен стандарт за организацията на училищните дейности.

4 града са в готовност

Водят се разговори с големите общини София и Варна. От община Пловдив днес също са изразили готовност и желание да въведат такава електронна система, каквото съществува за прием в детските градини. Такава система съществува в Бургас и приемът в града минава съвсем гладко, посочи посочи зам.-министърът.

Той подчерта, че централизираният прием може да се въведе най-рано догодина.

Досега директорите на училищата определяха критериите за прием в първи клас. В новата система основно изискване ще бъде местоживеенето на детето.

Заместник-министър Стаматов уточни, че районите около училищата трябва да бъдат картографирани, за да няма застъпване на адреси и да не се получават недоразумения.

В същото време училищата трябва да удовлетворяват исканията на родителите за изучаване на даден общообразователен предмет, добави той.

Три випуска завършват основно образование

Стаматов обясни, че през новата учебна година три випуска ще получат дипломи за основно образование. Според новия Закон за предучилищното и училищното образование основно образование ще се завършва след седми клас. Учениците, които са осми клас и онези, които са в девети в профилирани паралелки, също ще получат диплома, защото са започнали обучението си по старите нормативни документи.

По-малко първолаци наесен

Първокласниците в страната за новата учебна 2016/2017 година са около 66 000, като са с около 900 по-малко от миналата учебна година. Около 670 000 ще са учениците в цялата страна от първи до 12-и клас, съобщи още Диян Стаматов.

Около 90 000 са учителите в страната, като това са преподаватели в средни, основни и в частни училища. Незаетите учителски места ще са ясни към 14 септември.

Ремонтни дейности в София-град има в 16 общински училища, а в страната ще продължат ремонтите след 15 септември в още 17 училища. Това не е забавяне на ремонтните дейности, а е заради извършването на големи ремонти в тези училища, изискващи по-дълго време от лятната ваканция, обясни заместник-министърът на образованието.

На 15 септември 2450 училища "ще отворят врати" в цялата страна, сочат данните на МОН.

Първокласниците ще започнат да учат по старите буквари и има раздадени указания на преподавателите, за да адаптират новия учебен план и новата учебна програма към букварите и към старите учебници.

От тази есен изучаването на буквите в първи клас ще е по-друг ред с цел децата по-бързо да започнат да четат на срички.