Заседанието за разглеждане на мерките се проведе при закрити врата и затова не са ясни мотивите на съдия Карамфила Тодорова за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

На излизане от съдебната зала един от задържаните извика: "Да живее Цецо Цветанов!", предаде БГНЕС.
Адвокатите на обвиняемите бяха категорични, че ще обжалват мярката за неотклонение, наложена от Софийски градски съд.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. В случай на обжалване мерките на десетимата ще се гледат 12 юли, предаде "Фокус".

Десетимата обвиняеми – Михаил Николов-Кривия, Петър Николов-Крадеца, Николай Стойков-Куфара, Любомир Крумов-Гъзара, Стоян Иванов-Мозъка,  Александър Василев - Сашо Кюстендилеца, Илиян Вандов-Хрътката, Иван Ценков-Турчина, Васил Тодоров-Заека и Кирил Чавдаров, бяха задържани в нощта на 1-ви срещу 2 юли след неуспешен опит да оберат трезор в банковия клон на площад „Ал. Батенберг” в София.

Всички са от известната Люлинска банда, отговорна и за други банкови обири. Заради неочаквано включил се СОТ обаче, при този случай те си тръгнали с празни ръце и полицията, която имала предварителна информация за удара, не успя да ги арестува с плячка, което да гарантира тежки присъди.

Съдът постанови мерките да се гледат без присъствието на журналисти, тъй като е постъпило искане от заместник-градския прокурор на София за това, предаде „Фокус”. В мотивите му се посочва, че това е необходимо заради следствената тайна и използваните СРС-та. Наблюдаващият прокурор също поиска засекретяване, тъй като по този начин ще бъдат максимално защитени интересите на обвиняемите. Адвокатите им подкрепиха това предложение.

След ареста на групата вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че операцията се нарича „Защитените”, защото в повечето случаи задържаните са известни и контактували с полицията, но винаги са били освобождавани от съда, което значи, че са били под негова защита. По тази причина той дори се закани да кръщава полицейски операции на имената на съдии, които са пуснали бандити.

Това изказване предизвика реакцията на Българския хелзински комитет, откъдето поискаха оставката на вицепремиера с мотива, че "да използва имената на съдии като стигма, е акт на първобитно насилие срещу съдебната власт".