Ръководството на Националната служба за охрана разпространи официално изявление във връзка с барикадирането на петте медицински сестри в сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом), както и любителски видеозапис.

Dir.bg го публикува без редакторска намеса: 

"Във връзка с продължилата близо 15 часа ситуация, при която петима граждани отказаха да напуснат помещение на охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание, заявяваме, че служителите на Националната служба за охрана положиха неимоверни и продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество.

Изразяваме дълбоко съжаление, че тези усилия не промениха нагласата на протестиращите, като същевременно категорично отричаме твърдения за проявено насилие спрямо тях. Реакцията на служителите на Националната служба за охрана по обезопасяване на лицата бе предприета след търпелив и внимателен анализ на тяхното поведение и бе провокирана единствено от съображения за ограничаване на рисковете за техния живот и здраве и от видимо опасно за самите тях провокативно поведение.

С риск за живота си и въпреки отявлената съпротива, служителите на НСО изпълниха по единствения възможен начин своя дълг и предотвратиха нелепа трагедия.

Началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев поднася дълбока благодарност на служителите, които допринесоха за това ситуацията да не се развие до трагичен изход".

По-рано днес протестиращите медицински сестри обявиха, че категорично се разграничават от политически партии. Коментарът им пред журналисти бе по повод присъствието на Мая Манолова в сградата на парламента на пл. "Александър Батенберг". Отвън пък имаше представители на партия "Възраждане".

Няма да извикам полиция, каза ген. Красимир Станчев, началник на НСО и изрази надежда, че ще успеят да убедят медицинските сестри да напуснат сградата.

Вероятно по-късно медицинските сестри, които са в сградата, ще направят изявление пред журналисти.