КНСБ, Федерацията на синдикатите в здравеопазването, Българският лекарски съюз и Столичната лекарска колегия разкритикуваха протестните действия за подобряване условията за работа на медицинските сестри. Съсловните организации застанаха категорично срещу радикалните действия, които през последните часове включиха окупиване на една от залите на бившия Партиен дом и рискови каскади по перваза на прозорците му. От Столичната лекарска колегия дори заплашиха с провеждане на  контрапротест.

"Във връзка със ситуацията от последните часове, в която представители на медицинското съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на протест, държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви", се казва в позиция на КНСБ и на Федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ.

"Не приемаме прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред", заявяват от КНСБ и напомнят, че заедно с Федерацията на синдикатите в здравеопазването винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд.

"Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъла "Здравеопазване", заявяват от КНСБ.

БЛС и Столичната лекарска колегия призоват правителството да не се поддава на шантаж

От Българския лекарски съюз изразяват в писимо до медиите своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието "политически битки и политически рекет". В декларация от "Пирогов" призоваха премиера Бойко Борисов и правителството "да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност".

От Българския лекарски съюз наричат действията "абсурдна и недопустима окупация на парламента".

Лекарският съюз обявява също, че категорично се разграничава от действията на "хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания".

В писмо от Столичната лекарска колегия също се обявиха "против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки авторитета на цялото съсловие и системата на здравеопазването". Медиците призоваха Бойко Борисов и правителството цитирам "да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а политически характер".

В противен случай от колегията изразяват готовност за контрапротест "в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване".