Председателят на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова нарече барикадирането на медицинските сестри и излизането на една от тях на перваза на бившия Партиен дом целенасочена и организирана провокация. Тя обвини служителите на Националната служба за охрана, че не са се справили със ситуацията "жена с нестабилно психологическо състояние" да стои на прозореца.

Рано тази сутрин Бойка Анастасова, една от петте медицински сестри, които се барикадираха в бившия Партиен дом снощи, излезе на перваза на прозореца на втория етаж и стоя там един час. Тя твърдеше, че била блъскана и удряна вътре в залата и затова е излязла на перваза. След преговори с шефа на НСО ген. Красимир Станчев, продължили около час и половина, в крайна сметка всичко приключи без инциденти и Анастасова влезе в залата.

"Беше рисково НСО да оставят жена с нестабилно психическо състояние на прозореца и двама от службата да не могат да се справят със ситуацията", коментира Дариткова, според която случилото се е целенасочена и организирана провокация от страна на медицинските сестри. Тя подчерта, че медицинските сестри не са искали да разговарят с членовете на Комисията по здравеопазване, а само с журналистите.

"Техните действия станаха най-активни, когато можеха да ги покажат по телевизиите. Барикадата на прозореца се състоя в праймтайма на всички телевизии. Снощи една от видните политически деятелки, в чийто инициативен комитет бяха, се появи пред Партийния дом, за да ги подкрепи", коментира още д-р Даниела Дариткова.

Според нея най-големият въпрос, който си поставя е дали отговорният за НСО смята действията на сестрите за адекватни. Д-р Дариткова обърна внимание, че двама от службата да не са могли да се справят със ситуацията.

"Ситуацията е изключително неприятна. Смятам, че трябва да се търси диалог, но в никакъв случай не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната", допълни председателят на здравната комисия.

По думите й, медицинските сестри не са искали да разговарят с никой от членовете на здравната комисия и са останали в залата против всякакви правила.

"Искам да изясня коректно ситуацията. Вчера в 15.30 ч. се проведе редовно заседание на Комисията по здравеопазване. Сътрудниците на комисията са допуснали представителите на протестиращите медицински сестри, както сме ги допускали много пъти, въпреки че те не представляват легитимна организация. Комисията започна своето заседание в 15.30 ч. Те влязоха в 16 ч. Поради отсъствие на министъра на здравеопазването едната точка от дневния ред отпадна. По време на протичащо заседание и се насочиха в далечния ъгъл със столовете. Влязоха с комуникация със журналистите. Ние приключихме заседанието, което беше по по повод на допускане на кандидатурата на одобреният проф. Петко Салчев за управител на НЗОК единодушно от всички народни представители", обясни д-р Даниела Дариткова.

От ДПС пък обявиха, че категорично подкрепят исканията на медицинските сестри и специалисти за по-добро заплащане.

Начинът, по който те изразяват недоволството си, барикадирайки се в Партийния дом, по думите на Нигяр Джафер, е отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към проблемите си. Друг е въпросът, подчерта тя, че смятаме, че "burn out" синдромът сред медицинските специалисти дава вече резултати.

Джафер е убедена, че нещата е по-добре да се решават чрез диалог с институциите. Призоваваме за разговори, но и за чуваемост, защото до този момент не сме свидетели на резултати от тези разговори.