"За първи път НСО работи с такова събитие нещо като тип отвличане или терористичен акт, помолих за съдействие органите на МВР, но останахме сами", това заяви началникът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев, след като приключиха преговорите с протестиращата медицинска сестра, която час и половина стоя на прозорец на бившия Партиен дом в София, където тя и нейни колежки се барикадираха цяла нощ.

"На мястото е имало психолози от НСО, но искането било МВР да прати по-качествени", уточни той.

По думите му сградата на парламента е била окупирана от 5 жени и 5 мъже, които си носели и храна. Сестрите влезли на заседанието на Здравната комисия нормално, но след приключването й не са пожелали да излязат.

"Към 20 часа едната от дамите ме предупреди да не се приближавам до нея, защото ще скочи от прозореца. Спряхме тока на сградата като тактическа мярка. Почти 12 часа опитвахме да разрешим ситуацията. След това седяхме и си говорехме с тях, единственото ми искане бе да не се качват по прозорците", допълни генералът.

Той подчерта, че раната на ръката на медицинската сестра, която се оплака, че е била блъскана и удряна, е от одраскване, получено случайно.

"Насилие не е имало", категоричен бе той.

Снимка: БТА

Тъй като медицинските сестри все още са в сградата, шефът на НСО:

"Мога да ги помоля сега да излязат или да ги предам на полицията. Ще има някакъв толеранс към медицинските сестрите, но това трябва да приключи. През цялото време НСО е контролирало ситуацията, но медсестрите не откликнаха на нашите молби и нещата не приключиха в наш интерес".

По закон охраната в сградите на Народното събрание е изцяло в правомощията на НСО, коментираха от МВР обвиненията пред "Сега". Полицията има правомощия единствено около сградата и както се виждало от кадрите, там имало достатъчно полицейски сили. От ведомството подчертаха, че в НСО има цяло звено психолози и нямало как и тези на МВР да се намесват в тяхната работа.

В крайна сметка драмата на перваза приключи, след като пожарната разпъна платнище под прозореца, а вътре бяха допуснати медии, за да е сигурна протестиращата медицинска сестра, че няма да й се случи нищо.

Междувременно към жените се присъедини бившият омбудсман Мая Манолова, която ги подкрепи.

Снимка: БТА

По-рано социалният министър Деница Сачева заяви, че протестната акция е политическа и обвини БСП. И шефката на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова каза, че това е било целенасочена и организирана провокация.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че просто са подкрепили протеста на медицинските сестри за по достойно заплащане и отново обвини премиера Бойко Борисов, който миналата година обеща 50 млн. лева, но барикади пак има.

Дариткова обаче обвини и НСО, като каза, че не са се справили със ситуацията "жена с нестабилно психологическо състояние" да стои на прозореца.