"Дали участието на повече жени в политиката не е новият път на България, който да и донесе повече просперитет и устойчиво развитие?" Този бе централният въпрос, който бе дискутиран на събитието "Жените в утрешния ден", проведено в Българската търговско промишлена палата в София.

Инициативата е на неправителствената организация "Повече жени в политиката" и бе подкрепена от един от най-уважаваните дипломати у нас посланикът на Кралство Мароко Нейно превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи.

Всъщност тя заедно със съоснователите на младата организация Евелина Цилева и Габриела Кирова бе един от основните участници в обсъждането посветено на ролята на жените в изграждането на едно по-справедливо и благоденстващо общество не само в България, но и в целия свят.

"Данните от ЕС сочат, че в България жените все още заемат малка част от ръководните позиции на държавно ниво. Това само по себе си е парадоксално предвид факта, че страната ни от над 30 години се стреми към постигането на тъй желаното демократично и справедливо общество. Вярваме, че жените са липсващият фактор в уравнението. Това е така, защото е очевидна нуждата от лидери, притежаващи решителност, последователност, социална ангажираност, дипломатичност и най-вече чувството за грижовност и отдаденост, все качества присъщи на женския пол", заяви г-жа Габриела Кирова.

Другият съосновател на новата организация г-жа Евелина Цилева акцентира на Пекинската декларация и Програмата за устойчиво развитие на ООН, които призовават за пълно и ефективно участие на жените като лидери във всички области на обществения живот.

"Жените може да са онзи ключов фактор в управлението на България, който ще доведе до устойчив подем, мирно развитие и запазване на националната ни идентичност", обобщи емоционално г-жа Цилева.

Всички многобройни лектори и участници в събитието се обединиха около тезата, че в турбулентния и опасен свят, в който живеем, жените са тези лидери, които със своята самоотверженост, балансираност и непоколебимост са нужни на България, за да живеем всички ние по-добре.

Поанта на дискусията бе брилянтната мисъл на желязната лейди Маргарет Тачър, която гласи "В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена!"