От 30-ти май многоезичният журналистически проект ENTR вече е достъпен и в България. ENTR е амбициозен, иновативен и паневропейски проект, който предлага съдържание в социалните мрежи на български, английски, немски, френски, португалски, румънски, полски и нидерландски. Проектът се ангажира с млади европейци, за да създаде както дигитален, така и аналогов открит, задълбочен и конструктивен дебат за настоящето и бъдещето в Европа чрез гъвкаво взаимодействие с потребителите, нови информационни формати и максимална достъпност на съдържание в различни канали и платформи, както и на различни езици.

Целта на проекта е да предизвика по-голяма осведоменост за европейските визии и посоки на развитие, както и да насърчи по-голяма ангажираност сред европейците към споделени ценности и идеи, които впоследствие допринасят за по-активно европейско гражданско общество. Проектът се ръководи стриктно от визията на платформа, която предоставя провокиращи размисли и теми в обсега на младите европейци, стъпвайки на вдъхновяващ диалог в дигиталните платформи чрез богато аудио-визуално медийно съдържание.

Стартирането на българските канали бележи и разширяване на сътрудничеството в медийния консорциум с участието на новия партньор - Dir.bg, който бе обявен и за най-влиятелният новинарски сайт в България.

"Горди и развълнувани сме да се присъединим към семейството на ENTR и да работим по много необходими и важни теми, касаещи нашето споделено бъдеще. Философията на проекта за приемане на различията, които носим като индивиди, като същевременно ценим приликите ни като европейска общност, предоставя на младата българска aудитория възможност за открита и честна дискусия за европейските визии и ценности.", каза главният редактор на ENTR за България - журналистът и продуцент Ренета Веселинова.

Снимка: Istock by Getty Images / Колаж: ENTR bg

Проектът ENTR се реализира от паневропейски консорциум с водещата немска международна медийна компания Deutsche Welle (DW). Консорциумът се състои от седем публични и частни медии в Европа: Deutsche Welle (DW), France Médias Monde (FMM), Rádio e Televisão de Portugal (RTP), Ringier Axel Springer Polska (RASP), Group4 Media Freedom & Democracy Association (G4Media), Dir.bg и Are We Europe.

"Имаме голямо удоволствие да реализираме планираното разширяване на ENTR заедно с нашите партньори. Успехът ни потвърждава нуждата на младите европейци от общоевропейска платформа за обмен на информация.", заяви директорът на проекта Патрик Льойш.

Снимка: Istock by Getty Images / Колаж: ENTR bg

"С присъединяването на България към проекта ние достигаме до нови целеви групи в Европа и разширяваме обхвата си от теми и гледни точки. Интересуваме се какво движи младите хора в България и как те виждат себе си като европейци.", сподели редакционният ръководител на проекта Патрик Гросе.

Проектът ENTR е финансиран от Европейската комисия и Федерално министерство на външните работи на Германия.

Европейската комисия подкрепя проекта (Grant Agreement Nr. CNECT/2022/5115903 - ENTR3) в рамките на работната програма за 2022 г. за финансиране на пилотни проекти и подготвителни действия в областта на "Комуникационни мрежи, съдържание и технологии" по поканата за предложения CNECT/2022/5115903 "Европейска публична сфера: ново онлайн медийно предложение за младите европейци".

Официалното представяне на проекта ще се състои по време на дигиталната коференция 25 ONLINE, посветена на 25-ата годишнина на Dir.bg. 

Последвайте българските канали на ENTR във Facebook, Instagram и YouTube и влезте в разговора!