Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров подписа нова заповед, с която отмени още едно ограничение, наложено от противоепидемичните мерки. 

От 22 юни в лечебните заведения се разрешават свижданията при пациенти. Разпореждането на здравния министър се отнася за пациентите с болничен престой над 5 дни, но по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения не се отнася и за свижданията при пациенти в терминален стадий.

При посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения се спазват всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент.

Текстът на цялата заповед на министъра може да прочетете тук

По-рано днес д-р Стойчо Кацаров се срещна с компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната и съобщи, че до месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа - колко граждани са били хоспитализирани с COVID-19, при колко лица коронавирусната инфекция е била доказана чрез антигенен или чрез PCR тест, при колко граждани има данни за антитела и колко са ваксинираните.

След изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет, обясни министърът.