След напрежението около ремонта на улица "Граф Игнатиев" в София, общественото недоволство се фокусира и върху новия облик на градината пред църквата "Свети Седмочисленици".

Критиките са заради поставените нови плочи на емблематичното за столицата място. От Столична община се надяват да пуснат трамвайното движение по улица "Граф Игнатиев" до началото на ноември, а обектът струва 22 млн. лв. европейски пари и трябвало да бъде приключен в началото на март следващата година. Ако това не се случи, изпълнителят трябва да плаща неустойка от 240 000 лева на ден.

"Винаги, когато се работи по един обект, има неща, които се довършват впоследствие. От Столичната община ще държим в крайна сметка на изпълнението на проекта, за който сме си заплатили. Ще изискаме качествен продукт. Много е важно да се осъзнае целият процес. Столична община е изпълнител на процеса, държим за качеството, тук следват проектант, надзорник строител. Ще гоним всички до край. Ако тези плочки се разминават, ще се налагат финансови санкции, докато крайният продукт не бъде изпълнен качествено", каза пред Нова тв главният архитект на София Здравко Здравков.

По проекта се работи от 5 години, като той е подлежал на множество обществени обсъждания. Здравков апелира темата да се коментира отново след представянето на изцяло завършения продукт. "Отговорността е на всички хора по веригата. Освен възложител, има проектанти, надзорници и строители", категоричен беше Здравков.

Той добави, че за ремонта са избрани два вида настилки - гранит и бетонни павета. Гранитът ще бъде разположен основно по площадите "Гарибалди" и "Славейков". За останалата част ще бъде използвана бетонна настилка. Продуктът е направен след архитектурен конкурс, в който участва жури от специалисти.

Относно критиката по ремонта пред храма "Свети Седмочисленици", главният архитект заяви, че проектът е изключително консервативен по отношение на цветовете. По този начин фокусът ще остане върху самата сграда.

Здравков каза, че гражданската активност е нещо е положително. Обществото заявява своята позиция, но е важно това да се направи още когато се изготвя проектът. Според архитекта, когато нещо се предложи за обсъждане, има достатъчно време да бъде видяно преди да влезе в сила.

Припомняме, че будни граждани изразиха недоволството си от ремонта на "Графа" и площада пред църквата и споделиха много снимки и клипове за некачественото изпълнение.