Ремонтните дейности по ул. "Граф Игнатиев" не са завършили в нито една от 11-те зони, на които е разделен обектът. На 29 септември строителната ограда от ул. "Алабин" е преместена до пл. "Гарибалди", за да се освободи пространство за свободно пешеходно преминаване, докато се изчаква доставката на специална смес за фугиране покрай релсовия път. В сряда, 3 октомври, строителната ограда, ще бъде възстановена, защото започва фугиране, което се прави с гореща смес. Освен това в участъка предстои отстраняване на описани от надзора дефекти.

Това написа във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с ремонта по централната столична улица и сигналите на появили се вече дефекти на участъци с видимо (полу)завършен ремонт - такъв е участъкът от ул. "Алабин" до пл. "Гарибалди".

Дефектите, отбелязани от "Спаси София"

Снимка: Официална фейсбук страница

Ремонтът, струващ 22 милиона, се бави с повече от месец: дупки вместо фуги, хлътвания и пропадания въпреки бетонната основа, бетонни буци около трамвайните стълбове, критикуват от "Спаси София", също във Фейсбук.

Който не работи, той не греши. В абсолютно всеки участък има различен вид забележки, призна Георги Гигов, мениджър проекти въвъ фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", цитиран от bTV.

При пл. "Гарибалди" се изпълняват гранитни настилки в зоната на площада, при релсовия път и кръстовището. В участъка от пл. "Гарибалди" до пл. "Славейков" се извършва демонтаж на тротоарните настилки, като е започнало и полагането на новите. Във всички изброени участъци релсовият път е готов, напълно завършен е и при пл. "Славейков", където се полагат гранитни настилки. По цялото протежение на ул. "Граф Игнатиев" се полагат нови трамвайни релси, които са първите в София обемно-закалени и монтирани по специален начин, който осигурява шумо-и виброизолация. Производител на релсите е "Фьост Алпине", Австрия, една от най-големите компании в този сектор, изтъква Фандъкова.

По ул. "Солунска" са монтирани осветителните тела и предстои второто фугиране на настилката, съгласно технологията. В участъка от ул. "Г. С. Раковски" до ул. "6-ти септември" се извършва нареждане на настилки, релсовият път там също е напълно завършен, отбелязва кметът.

В зоната около църквата "Свети Седмочисленици" вече са положени около 80% от всички настилки и предстои фугиране. В зоната активно се работи и по релсовия път, като се очаква до две седмици да бъде завършен напълно и да започне полагането на гранитните настилки.

От ул. "Шишман" до бул. "Васил Левски" предстои демонтаж на тротоарната настилка, а до седмица релсовият път ще е напълно готов.

В последната зона - от бул. "Васил Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" се изпълняват настилки, а релсовият път е завършен.

На обекта работят различни екипи, между 190 и 200 човека всеки ден, заключава обяснението си Йорданка Фандъкова.