Идеята е обсъдена на среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и министрите Вежди Рашидов, Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков с кмета и главния архитект на общината и представители на жителите на града, съобщи БТА.

В бюджета за 2012 година в общината на Несебър ще има отдел, отговарящ за Стария град. Работна група към Министерството на културата изготвя План за опазване и управление на Стария Несебър. По настояване на Бойко Борисов срокът за изготвяне на този план се намалява до края на септември, вместо до ноември, както беше заложено в заповедта за създаването на работната група.

Планът за опазване и управление на Стария Несебър ще послужи като задание за изготвянето на Подробен устройствен план /ПУП/ на общината, с какъвто в момента тя не разполага. След изготвянето на ПУП той ще бъде подложен на обществено обсъждане с жителите на Несебър.

Миналата година местно гражданско сдружение организира блокади срещу събарянето на незаконни сгради в старата част на Несебър. Хората са най-притеснени от факта, че новият план за управление на Стария град ще забрани тотално уличната търговия. Това щяло да ги лиши от препитание. 
Древният град бе заплашен от изваждане от списъка на ЮНЕСКО заради
нерегламентирано застрояване и промяна на архитектурния облик.