За подпорната стена в защитената местност Алепу има издаден Акт 16 и разрешение за ползване. Това каза председателят на синдикалната организация в ДНСК инж. Любомир Йорданов, предава БНР.

По думите му актът е издаден в нарушение, тъй като строителството на обекта не е приключило.

Брегоукрепителното съоръжение на плажа Алепу е получил Акт 16 и разрешение за ползване още на 13 февруари тази година.

"Абсурдно е за обект, който е недовършен. Преди няколко дни по медиите началник Несторов каза, че това няма да се строи, че нито първият, нито вторият етап ще се довърши", обясни инж. Любомир Йорданов.

"Не съм виждал такова технологично изпълнение на подпорна стена", заяви още инж. Йорданов.

Той прогнозира, че казусът най-вероятно това нещо ще влезе в съда. "Може би 10 години ще се водят дела и повече, не знам, и ще си седи този бетон на плажа. Това е единият вариант. Другият вариант е да се построи. Не знам кой е правилният вариант. Важното е това нещо да не се повтаря", допълни инж. Йорданов.

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строеж "Алепу вилидж" в община Созопол, между нос "Свети Тома" и т.н. "Шофьорски плаж", съобщиха преди дни от прокуратурата.

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и на съвместната работа с Окръжна прокуратура - Бургас. Установеното от двете прокуратури до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж.