След демонстрацията на бизнеса в сряда срещу COVID мерките, днес работници от пътностроителни фирми също се събират на протест пред парламента край паметника на цар Освободител. Недоволството им е заради неразплатени заплати. Хората носят плакати: "Без път - няма посока!", "Не сме политическа дъвка", "Искаме си парите, няма да се откажем!".

Протестиращите са облечени в светлоотразителни жилетки.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Членът на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" Георги Кючуков заяви пред журналисти, че неразплатените от държавата средства към пътностроителните фирми за извършена работа през тази година са към 800 милиона лева. Работници съобщиха, че между три и пет месеца не са получавали заплати. Кючуков каза, че в протеста се очаква да се включат минимум 3000 души - работници от пътностроителните фирми.

От шест месеца държавата е абдикирала от пътностроителния бранш, няма никакви плащания и яснота дали такива ще има изобщо, каза Кючуков. Фирмите са притеснени и от това, че няма яснота дали ще се възлагат нови строителни работи.

Кючуков каза още, че има дори неразплатени плащания от миналата зима за почистването на пътища. Той посочи, че има подписани договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, но регионалното министерство ги определя като незаконни. Дали ще бъдат почистени тази зима пътищата, ще зависи от плащанията по тези договори, допълни Кючуков.

Снимка: "Булфото"

"Два месеца не сме получавали заплати", казаха работниците на жълтите павета пред парламента. И подчертаха, че пред сградата с надписа "Съединението прави силата" не ги води политиката, а работата и неполучените пари. Ако не бъдат чути, хората се заканват, че на следващия протест ще дойдат с тежките машини пред парламента.

Снимка: "Булфото"

От Браншовата камара "Пътища" искат разплащане на натрупаните задължения към изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, възстановяване на текущите възлагания, за поддържане на пътищата в допустимо експлоатационно състояние, както и разписан план - програма за развитие на републиканската пътна мрежа.

Снимка: "Булфото"