"Страх ме е за собствения ми живот, за семейството ми. Не искам да се превърна в един от хората с инициалите. Ако нещо се случи с мен, всички останали свидетели по делото срещу Васил Божков също ще се уплашат". Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA" Цветомир Найденов, бившият съдружник на укриващия се в Дубай бизнесмен.

Той сподели още, че е разговарял с жертви на Божков и роднините на поръчаните от него лица. Всички те също се страхували.

"Един от хората с инициали в списъка ми казва: "Не ми се ходи с охрана, имам пет деца", другият казва, че не иска да бъде убито и другото му дете", заяви Найденов.

"Какво прави по заведенията с момичетата, го вижда половината заведение, но всички мълчат, именно защото ги е страх", категоричен е Найденов.

Той твърди, че Божков прилагал и друга схема за укриване на данъци, за която самият Найденов разбрал съвсем наскоро.

"При играта "SMS за милиони" преди години е събирал по 1,20 лв. от хората, а е отчитал пред Комисията по хазарта едва 40 ст.", поясни собственикът на efbet и спорт ЦСКА 1948. И допълни, че "десетина души от хазартната индустрия са знаели какво се случва, но са си мълчали от страх".

"Има два типа хазартни игри. При едните играеш срещу организатора и той ти изплаща евентуални печалби. Такъв тип игра е Националната лотария. Другият тип е този, при който участниците играят помежду си. Това не касае моментни лотарии, традиционни лотарии, томболи. При първия тип данъкът е 15% от направените залози, а при втория държавата прибира 20% от събраната такса. Божков се опитвал да изкара Националната лотария турнир по покер", поясни Найденов.

По повод подготвения от Валери Симеонов законопроект за игралните зали, Цветомир Найденов призна, че не е запознат с текстовете. Но бе категоричен, че ако НС гласува предложенията и спаднат приходите на хазартните оператори, вероятно ще намали парите, които дава за спортно спонсорство в България.

"Аз никога не съм участвал в лобиране за законодателството в хазарта, това са първите законопроекти, които не са лобирани, инициирани от обвиняемия Васил Крумов Божков - за пръв път от 27 години. Даже не зная по каква линия се движат тези неща. Нека да видим финалното решение на НС, и ние, като нормални организатори на хазартни игри, ще се съобразим", каза Найденов.

Той е категоричен, че "се е случвало Божков да лобира за промени в Закона за хазарта".

Със сигурност, ако хазартът няма приходи, няма да има пари за спонсорства. Лично аз ще си огранича спонсорствата в спорта и ще реагирам по някакъв начин, ако това се случи. Но, честно казано, не съм се запознавал с двата законопроекта. Ще изчакам да видя какво ще се гласува в Народното събрание", увери Цветомир Найденов.

За евентуално обединение на ЦСКА 1948, чийто спонсор е, с ЦСКА-София, цесекарят предположи: "Ако феновете решат, но те не решават. Засега. Каквото решат феновете. Аз не водя разговори, други фенове, ако водят - аз нямам информация".

Цветомир Найденов изрично припомни по какво се различават двата клуба с еднаквите инициали: "Едното ЦСКА е преименуваният Литекс (ЦСКА-София - бел. ред.), другият е нов клуб, тръгнал от жълтите павета на София от най-ниското стъпало на футбола. Всеки да си избира какво да подкрепя - цесекарите имат две опции и конкуренция".

Найденов заяви, че няма представа дали обвиняемият хазартен бос има нещо общо с изтеклите в интернет снимки с премиера Бойко Борисов. При Божков работеха поне 20 човека бивши полицаи. Те са на свобода в момента и могат да организират, каквото си пожелаят. Божков също е на свобода и може да ги финансира. Той сам казва, че има приятели, които му дават 1-3-5 млн. - това са достатъчно пари, за да се организира подобно нещо", каза още Найденов.

Той коментира и снимка на вестник "Сега", на която Божков е с трима души от обкръжението си. "Хайтов е бил началник отдел към ЦСБОП - той е едно от лицата, които организират всички ченгеджийски компромати, включително срещу нас. Веселин Балтов пък беше сложен като подставено лице в разни фирми, които тогава още имахме", обясни Найденов.

Той заяви, че няма нито лев в чужбина. Данъците си плащал в България и от години подкрепял българския спорт. "Нямам яхти, самолети и имения. Нямам достатъчно средства, за да си купя самолет. Ако си плащаш данъците, няма как да си купиш самолет, като Божков", заключи Найденов.

На въпрос дали фирмите му са изрядни, той отговори, че в момента бизнесът му е обект на 12 ревизии, а през последните месеци са извършени още 10. "Някои от тях Божков ми ги организира", категоричен е бизнесменът.