След падналите проливни валежи и обявеното бедствено положение в Смолян и Чепеларе от началото на деня до 18:00 часа служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 118 сигнала за произшествия, от които 106 спасителни дейности и 11 пожара. Към момента звената на пожарните участват в локализирането и ликвидирането на 14 произшествия. Няма данни за застрашени хора и населени места, съобщиха от МВР.

Постъпилите сигнали са предимно за територията на Столична община и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета.

 

Снимка: БТА

Област Пловдив

До 18 часа екипите на пожарната са извършили отводнителни дейности по 49 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради и паднали дървета. Тази сутрин паднаха дървета върху таксиметрови автомобили, по чудо нямаше жертви.

Река Чепеларска (Чая) достига критични нива в землището на село Катуница. Опасно се е повишило нивото на река Чая в района на Асеновград през последните два, три часа. Причина за това са проливните дъждове в района на Родопите. Жители на града се събират по мостовете, за да наблюдават бурните речни води.

Област Смолян, където е обявено бедствено положение

Получени са 30 сигнала за наводнения и локални опасности от наводнения. Отработени са 26 сигнала - отводняване на наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и изграждане на диги. Повечето от сигналите са били концентрирани около речното корито на река Черна, която поради обилния дъжд е преляла. Изградени са диги в кв. Устово - Промишлена зона, ул. "Георги Раковски, ул. "Тракия", ул. "Родопи", ул. "Димитър Македонски", ул. "Хан Аспарух" . Бедствено положение е обявено на територията на Смолян и Чепеларе.

Засегнати са пътната и водоснабдителната инфраструктура, обществени сгради и частни имоти. Средното количество на падналите валежи в областта варира между 60-70 литра на кв.м.

Снимка: БТА

Разчистен и отворен е главният път Смолян - Пловдив, където свлачище беше затворило участъка в района между Чепеларе и Проглед. На републиканската пътна мрежа над 20 машини почистват срутили се земни маси. В момента единствен затворен участък от път в региона е този между село Момчиловци и картофохранилището. Остава затруднено движението от свлачища към селата Мугла и Забърдо.

Към момента няма населени места без ток.

В разчистването и правенето на диги в двете бедстващи общини - Смолян и Чепеларе, са се включили 41 кадрови войници с 4 машини от 101-ви Алпийски полк, както и 50 души от доброволческите формирования и БЧК. Мобилизирана е цялата техника на ВиК-Смолян, с техника помага и ЮЦДП-Смолян.

Област Пазарджик

Постъпили са 30 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура. Екипите на пожарната са отработили 26 сигнала за произшествия - сред отводнени обществени сгради са МБАЛ "Пазарджик" и Болница "Ескулап".

Затруднено бе както преминаването на леките автомобили, така и на хората по пазарджишките улици. Под вода на практика се оказаха улични платна и тротоари. Шахтите не успяха да смогнат, тъй като водата бе в огромни количества. Надеждите са продължаващите 3 ден валежи да отслабнат.

Област Монтана

Постъпили са 5 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура и всичките са отработени. Проливен дъжд наводни град Лом. 30 литра на квадратен метър се изляха над Лом и наводниха улиците в централната градска част днес.

Област Бургас

Към момента са получени над 35 сигнала за наводнение улици, паркинги. Екипи на пожарната служба работят по отводняването им. 13,5 литра на кв. м е падналото количество дъжд за по-малко от час в центъра на Бургас. Досега няма сериозни поражения по инфраструктурата, по проблемните точки има дежурни екипи на терен.