Заместник-областният управител Адриан Петров съобщи, че бeдcтвeнoтo пoлoжeниe e в cилa oт днec и щe продължи дo пpeoдoлявaнeтo нa пpoблeмa.

Кметът на Смолян Николай Мелемов уточни, че до тази мярка се е стигнало, след като местната власт получила писмо от Агенция „Пътна инфраструктура“, с което съветват ръководството на общината да обяви бедствено положение.

Проблемът е много сериозен и съветът на специалистите от АПИ е именно да обяви частично бедствено положение, тъй като в противен случай се изискват дълги процедури със справянето му. Знаете по този начин се рискува здравето на стотици жители на съседните населени места, достъпът до Спешна помощ, както и до пожарна е силно затруднен. Смятаме, че тази мярка ще ускори работите по разчистване и укрепването на свлачището“, коментира Мелемов.

11 населени места в Смолянско остават без достъп до областния град. Жителите им трябва да обикалят 50 километра през Рудозем, за да отидат на училище и на работа. Работи се по кратък обходен път, но той ще е готов до седмица.

Трайното укрепване на срутището ще продължи месеци и ще струва около 8 милиона лева.