През последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода, оповести заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. По думите ѝ към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400, тоест наполовина, каза тя в интервю за БНР.

"Намаляването на броя на лишените от свобода се дължи на условни присъди и пробация - намалява броят на ефективните присъди", допълни Павлова.

В същото време надзорно-охранителният състав се увеличава заради непрекъснато провежданите конкурси.

"Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2,3 лишени от свобода на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа.", коментира Мария Павлова.

"Срещи с всички синдикати в сектор "Сигурност" се провеждат регулярно. Има няколко синдиката. В момента не дефинираме никакво напрежение в системата" - така заместник-министърът отговори на критиките на Синдиката на служителите в затворите за провокирано напрежение в системата от регламентирания начин на работа.

"Те непрекъснато пускат писма. В нито едно от писмата си обаче не отчитат какво е направено през последните 2 месеца за социалния диалог и за техните социални претенции.", обясни правосъдната зам.-министърка.

Многократно са водени разговори със синдикатите относно начина на работа и режима, по който работи надзорно-охранителният състав, уточни Мария Павлова. Тези разговори са започнали още преди година и половина и 24-часовият режим на работа се коментира оттогава, посочи тя и упрекна Синдиката на служителите в затворите в липса на конкретика в исканията.

"24-часовите смени, за които те претендират да продължат да работят на тях, са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените норми в България."

Има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени, поясни заместник правосъдният министър.

"24-часовият режим пречи на доброто функциониране на системата. В Европа сме единствената държава, която го поддържа", категорична е Павлова, която каза още, че 12-часовите смени няма да бъдат отменени.

"Няма проверки срещу синдикалисти. Просто си опитва да се създаде излишно напрежение, каквото в момента не съществува", коментира още тя.