Полицаи и надзиратели излязоха на протест в центъра на София. Исканията им са за достойни условия на труд, достойни доходи и качествена реформа.

Първи пред Министерството на правосъдието се събраха служители от затворите в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Враца, Кърджали, Ловеч и страната, обединени от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Вижте снимки

Протестираме, защото изминаха няколко бурни месеци на протести под друга форма без резултат, каза пред събралите се Цветан Михайлов - секретар на Управителния съвет (УС) на синдиката. Не сме очаквали някой да поправи негативните последици от миналото в първите шест месеца на едно ново управление, но не беше направен опит дори такъв процес да започне, отбеляза представителят на ССЗБ. Той призова политиците да намерят необходимия разум и да приемат актуализацията на бюджета, изпълнявайки искания им.

Снимка: Bulphoto

Радослав Мартинчев - заместник-председател на УС на синдиката подчерта, че заплащането на нощния труд от 1 лев на час и 35 стотинки за служител на разположение е унизително. Протестът няма да спира, докато не постигнем целите си, докато екипът на Министерството на правосъдието не изпълни поетите политически ангажименти към синдиката и удовлетвори нашите исканията, каза Мартинчев.

"Инфлацията изяде доходите ни! Къде е държавата в този процес?", попитаха служителите на затворите с издигнати плакати. На тях пишеше още "Искаме реформа, а не имитация", "С обещания затвор не се охранява", "Искаме увеличение, а не подаяние".

Подобни са исканията и на полицаите, които също не са доволни от развитието на реформата до момента. Те се събраха първоначално пред сградата на МВР. 

Снимка: БТА

Проблемът със заплатите в МВР трябва да бъде решен от политиците, каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в министерството (СФСМВР) Валентин Попов. 

В отговор дали очаква да има проблем със заплатите на полицаите и тяхната индексация, след като не е ясно дали ще има мнозинство в парламента за актуализация на бюджета Попов заяви:

"Това не е наш проблем, а на политиците и мисля, че те сами си го правят и в момента са напът да си направят голям проблем и с нас. Ние вече сме достатъчно дълго време жертва на проблемите на политиците заедно с гражданите. Между другото точно преди 7 години - на 12 юни 2015 г., ние излязохме на протест срещу т.нар. пенсионна реформа в сектора "Сигурност", която доведе до възможността колеги, в това число и аз, след като са упражнили правото си на пенсия, да продължат да работят. Тогава не ни чуха, сега очакваме да ни чуят".

Снимка: Bulphoto

В 13 часа полицаите тръгнаха на шествие от сградата на МВР към Министерството на финансите, където двата протеста се сляха.