Намалява търсенето и презапасяването с лекарства. Почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа с изключение на някои антитромботични лекарства. Това съобщи за БНР председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"След многократните призиви да не се презапасяваме с лекарства се усеща намаляване на търсенето, отчете Николай Костов - Доста намаля търсенето и вече не е такова, каквото беше. Аз мисля, че доста хора сами си направиха локдаун. Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни."

От Асоциацията отбелязват, че лекарствата, които бяха изчезнали от аптечната мрежа, вече са налични. Все още обаче има липса на антитромботични медикаменти.

"Има и антибиотици, тези, които липсваха, Левофлоксацин, Азитромицин. Единствено Фраксипарина остава като проблем, но той беше проблем още преди кризата. Тя само го задълбочи". посочи още Костов.

Относно зелените коридори за пазаруване в аптеките, които отпаднаха, Николай Костов заяви, че решението е разумно.

"Два коридора са твърде много, както беше последно и това почна да пречи на всички, защото става дума за 4 часа и половина от нашето работно време. Това беше голям проблем за всички. Радвам се, че това ще се разреши", каза той.