Има над 5 мм отклонение в релсите и това е причината да спрем метрото в участъка на станция "Хаджи Димитър". Точната причина за проблема още не я знаем. Това обяви пред журналисти шефът на метрополитена Стоян Братоев.

"Около 18,20 ч във вторник поради надигане на релсовия път в района на едно въздуховземане, което е на около 200 м от станцията, се наложи спиране на движението, тъй като това надигане не позволява движение на влакове. Имаме норматив, съгласно който отклонението може да бъде максимум 5 мм, сега е повече, още не сме го измерили, но трябва да се демонтират релсите, траверсите и бетонът, за да може да се установи какъв е точно проблемът. Още през нощта започнахме работа. Когато се изчисти всичко ще се види какви са причините и ще можем да кажем колко време ще отнеме възстановяването на движението. Чакаме да дойде проектантът, за да преценим какво трябва да правим. Най-вероятно ще трябва да се инжектира. Чака се сондажна и пробивна техника", заяви шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Поради проблем с релсовия път при станция "Хаджи Димитър" влакчетата по третата линия стигаха само до предпоследната станция - "Театрална".

Установено е надигане на релсите. Не е ясно все още точно каква е причината, а възстановяването е възможно да отнеме около седмица.

"Не мога да кажа дали става дума за грешка на проектанта, или нещо друго. В близост е Перловската река. Още по време на строителството тя създаваше проблеми, но в момента не мога да кажа каква е причината. Вероятно от голямата вода при обилните валежи е станало допълнително напояване на почвата. Нека експертите да видят и да си кажат мнението", обясни Братоев.

"Става дума за една станция. Метрото по третата линия върви по останалите седем метростанции - от "Красно село" до "Театрална". Метрото е в гаранция. Всичко ще се отстрани за сметка на строителя", подчерта проф. Братоев.

Той не се ангажира със срок на отстраняването на аварията. "Срок за възстановяване на щетите не мога да кажа, защото трябва да се види какво ще излезе в основата. Осигурили сме заместващ транспорт, така че хората нямат проблем с предвижването", допълни той.

Метрото не се движи в участъка от снощи, когато е регистриран проблемът.