Екоинспекцията в Бургас е одобрила изграждане на ваканционно селище в Иракли, според информацията на партията на "Зелените", която стои зад протеста. Постъпило е инвестиционно намерение за строителството на три еднотипни къщи до реката, която се влива в морето.

А на други 85 декара фирмата, която в момента строи край плажа, иска да прави винарна и хотелска база. Мащабното строителство ще почака, поне засега, тъй като е започнала процедура за екооценка.

"Два подаръка в последните дни на правителството и в първите на новото президентство, ощетяващи гражданите в полза на определени бизнеси," посочват причината за недоволството си гражданите, сред които са членове на групите за защита на Корал, Карадере и Иракли, и коалиция "За да остане природа в България".

Те настояват новият президент Румен Радев да наложи вето на новоприетия закон за концесиите и да го върне за повторно разглеждане. От екокоалицията са поискали писмено и среща с президента.

Законът беше приет на второ четене в последните дни на 43 Народно събрание. Природозащитниците предупреждават, че той е в нарушение на обществения интерес заради новите процедури за възлагане на концесии, финансирането на дейностите и контрола върху тях.

С него концесията в Национален парк "Пирин" и други могат да станат вечни, подчертават организаторите на гражданската акция.

"Концесионерът получава неограничени права и върху съседни територии, а държавата не може да контролира укриването на приходи. ГЕРБ направи подарък на олигархията в последната седмица", посочват още еколозите.