Изтъкнатият социолог проф. Петър-Емил Митев почина на 87 г. Тъжната вест съобщи дъщеря му Люба Митева.

На своята Facebook страница от Института по социология "Иван Хаджийски", на който професорът бе съосновател и дългогодишен ръководител, написаха: "Проф. Митев бе учен от световна величина, общественик, визионер и вдъхновител на младите изследователи! Дълбок поклон пред светлата му памет!"

Причината за смъртта на професора, който до последно работеше, не се съобщава, но от публикацията става ясно, че поклонението ще бъде на 14 август от 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Известно е само, че на 12 август на професора му е прилошало, заради което е бил приет в болница, където впоследствие е издъхнал.

Кой е проф. Петър-Емил Митев?

Син на биохимика проф. Иван Митев, Митев завършва Философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където по-късно преподава.

От 1972 до 1988 г. проф. бе директор на Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, смятан за едно от дисидентските гнезда по време на социализма. До 1999 г. бе председател на Българската социологическа асоциация.

Професорът беше също член на председателството на Висшия партиен съвет на БСП и депутат във Великото Народно събрание.

През 2004 г. бе предложен и подкрепен от ДПС за кандидат за омбудсман при първите избори за обществен защитник, но тогава бе избран Гиньо Ганев.

Проф. Митев беше и председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".