Вчера около 19.45 ч. в РПУ-Гоце Делчев е получен съобщение от Филиала за спешна медицинска помощ за починало дете. Сигналът за инцидента е подаден 40 минути по-рано от 64-годишен жител на село Копривлен.

Мъжът обяснил, че около 19 часа бил извикан от деца, с които 10-годишното момче играело на спортната площадка в двора на училището. Когато отишъл там, видял, че детето виси на метален кол, който е част от оградата на спортната площадка. След това то паднало от нея. Екипът на Бърза помощ само е установил смъртта му.

След оглед, извършен от полицейски екипи, е установено, че в близост до спортната площадка има дървен стълб, през който преминават 4 проводника за ел. захранване на училищната сграда. Единият от тях бил прекъснат по средата.

"Знам, че преди време директорката на училището Лазарина Янева е уведомила ЧЕЗ за този скъсан проводник, но нищо не са направили. Снощи до късно техни служители са били на мястото на инцидента и са орязали кабелите, качили са ги високо, на безопасно място. Майката на загиналия Ангел - Надка Капсъзова е вдовица, а брат му е абитуриент тази година. Страшна трагедия", заяви кметът на Копривлен Иван Динчев, цитиран от "Стандарт".
 
Директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Ивайло Златанов до когото са подадени докладите от училищните власти в Копривлен разказа, че директорката на гимназията нееднократно е сигнализирала ЧЕЗ за опасни кабели край детската площадка в училищния двор, предаде БНР.

"Промушквайки през дупка в мрежата на спортната площадка, на детето му прилошава. Хора от съседните къщи реагират и с транспортни средства го транспортират към "Бърза помощ", но там детето умира и сякаш фактите навеждат в посока проблеми в инсталацията на ЧЕЗ, външната инсталация, които в крайна сметка, довеждат до проблеми със спортното съоръжение", казва Златанов пред националното радио.

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава.

Позицията на енергодружеството

ЧЕЗ оказва пълно съдействие на разследващите органи за изясняване на причините за инцидента, при който загина 10-годишният Ангел Капсъзов в двора на училището в село Копривлен. Компанията ще окаже и нужната финансова помощ на общината и семейството на починалото дете. Това се посочва в изявление на регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал, цитиран от "Фокус".

"Потресени сме от голямата трагедия в село Копривлен, която отне живота на невръстния Ангел Капсъзов. Изказваме най-искрени съболезнования на неговото семейство и близките му. Разговарях лично с кмета на селото Иван Динчев и го помолих да предаде на семейството на загиналото дете нашата съпричастност с тяхната дълбока скръб. Уверих го, че оказваме и ще окажем пълно съдействие", пише още Докладал.
 
В момента се извършва оглед на мястото на инцидента и компетентните органи вземат веществени доказателства. Надявам се да узнаем истината в най-кратки срокове, се казва още в изявлението.

На 7 май 11-годишният Теодор Желев почина в двора на столичното 81 СОУ, а бащата Златко Желев обвини Спешна помощ, че реаномобилът е закъснял. Аутопсията показа, че момчето е починало от сърдечна недостатъчност.