Министерството на външните работи сезира румънските власти във връзка със замърсения на 24 октомври 2019 г. въздух в Русе заради горящи стърнища на румънска територия. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

МВнР изпрати писмо до румънския посланик Йон Гъля, който от своя страна е алармирал румънското Министерство на външните работи.

В същото време посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се свърза със заместник-кмета на град Гюргево. От там са изпратили екипи, които са установили, че стърнищата са загасени.

От РИОСВ - Русе съобщиха в 18.23 часа на 24 октомври, че след 16.45 часа на същата дата са постъпили множество сигнали за неприятни миризми на пушек и изгоряло. По данни от РДПБЗН-Русе към момента на подаване на сигналите не е имало пожар на територията на Община Русе. Причината за замърсяването вероятно отново са горивни процеси на територията на Румъния.

Данните от АИС "Възраждане" в центъра на Русе сочат моментни пикове на фини прахови частици 2.5 микрона. Към 17.10 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Отчетени са и завишени нива на въглероден оксид, но не са превишени нормите.

Челен опит

Общинският съвет на Букурещ гласува на 24 октомври проект за въвеждането на т.нар. винетка "Кислород", който предвижда редица ограничения за автомобилите с по-високо ниво на замърсяване в румънската столица, съобщи в. "Адевърул" цитиран от БТА,.

Проектът, иницииран от кмета на Букурещ Габриела Фиря, влиза в сила от 1 януари 2020 г. и се отнася до достъпа на автомобили с максимална маса под 5 тона, като ограниченията важат за дните от понеделник до петък в интервала между 7 и 22 часа с изключение на официалните празници.

За електрическите и хибридните автомобили, както и за автомобилите с норма на замърсяване Евро 5 и Евро 6 достъпът е разрешен по всички пътни артерии без ограничения; за автомобилите с норма на замърсяване Евро 3 и Евро 4 достъпът е разрешен по всички пътни артерии на Букурещ само след покупка на електронна винетка "Кислород"; за автомобилите с норма на замърсяване не-Евро, Евро 1 и Евро 2 достъпът до централната зона на града е забранен, а до останалите пътни артерии е разрешен след покупка на електронна винетка "Кислород". За автомобилите с норма на замърсяване Евро 4 изискването за винетка влиза в сила от 2021 г.