Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут. Това съобщиха от Министерския съвет във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост. Проверката бе осъществена по нареждане на министър-председателя и бе извършена от спецслужбите. 

Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.

По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.

От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата.

Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност.

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев заяви:

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост, няма и такова официално обвинение от Русия.

Темата за "българска следа" с камиона е само в медийни публикации, каза Донев и апелира за отговорност, защото използването на това словосъчетание предполага съучастие. Премиерът помоли журналистите да коментират темата с отговорност, тъй като тя създава рискове както за националната сигурност, така и за въвличането на България в една тема, в която не би трябвало да се експонира по такъв начин в медиите.

По-рано днес градската прокуратура в София се самосезира по случая и възложи проверка на МВР и ДАНС. Главният прокурор изрази надежда българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на моста.