Новината бе съобщена по едно и също време от премиера Бойко Борисов, който е в курортен комплекс "Камчия", и говорителя на Министерството на външните работи Весела Чернева, цитирани от БТА и БГНЕС.

Корабът с 15 български моряци бе отвлечен на 11 май в района на Аденския залив.

Борисов каза, че всички български моряци са живи и здрави, те са под охрана на кораба.
Освобождаването им нищо не струва на държавата, каза още премиерът, като не пожела да съобщи подробности дали и как страната ни е участвала при освобождаването, предаде Дарик радио.

Очаква се моряците, повечето от които са от Варна, да пристигнат в България със специален полет около 15 септември.
Военният самолет, който ще ги превози, ще бъде осигурен по разпореждане на премиера. Той обаче не съобщи къде ще бъде изпратен самолетът.

Корабът „Панега” вече е извън териториалните води на Сомалия и към момента пътува към пристанище Салала в Оман, съобщи пред "Фокус" по-късно изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" (БМФ) АД капитан далечно плаване Христо Донев. Той ще бъде закаран в безопасно пристанище, съобщиха от Министерство на външните работи.  От Външно ще изпратят консулски служител, който да ги посрещне и да оформи документите им, нужни за връщането им в България. 

Капитан Донев, който е участвал в преговорите за освобождаване на „Панега”, потвърди информацията, че днес около 11.00 часа корабът е бил освободен от пиратите и капитанът и корабът на екипажа са поели управлението и сами са успели да подготвят кораба за тръгване към Оман. Там се очаква екипажът да бъде сменен с нов и плавателният съд да потегли към първоначалния си рейс, за да бъде предаден за скрап. Близките на моряците също вече са уведомен за освобождаването.
„Най-важното е, че целият екипаж е много добре, доколкото е възможно след 122 дни прекарани в плен на нецивилизовани и въоръжени хора. Раненият моряк също е в добро състояние и няма оплаквания. Непрекъснато поддържаме връзка с капитана на кораба и той ни увери, че моряците са добре и сами са успели да подготвят кораба за път. Екипажът е добре. Това за нас е най-важното”, каза още Донев. По думите на капитана на кораба пиратите се държали с екипажа "прилично и поносимо".
Моряците ще бъдат в България по всяка вероятност в сряда или четвъртък следващата седмица, каза Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на БМФ.

От БМФ няма да дават допълнителни подробности около преговорите за освобождаване на кораба. Според тях всякакви дискусии и коментари по този въпрос ще бъдат твърде безотговорни и биха могли да застрашат живота на моряци, които още са в плен или биха могли да попаднат в такъв в бъдеще.

На борда на “Панега” има прострелян български моряк, съобщи на 17 юни капитанът на "Ейшън глори" Велико Великов, който се върна от сомалийски плен заедно с наши моряци. По думите му, морякът е пострадал от рикошет при нападението на кораба. По-късно стана ясно, че раненият е добре.

На 14 май бе освободен друг отвлечен кораб с 5 наши сънародници - "Сейнт Джеймс парк".

Миналата година, пак през май, беше пуснат първият отвлечен плавателен съд с българи - "Маласпина касъл".

Тази сутрин пък се появи информация, че има българин на отвлечения вчера в Аденския залив германски товарен кораб „Магелан стар". Няколко часа по-късно от Външно министерство отрекоха на плавателния съд да има наши сънародници.