Почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство в Рилския манастир, където тази сутрин започна Заупокойна архиерейска Света Литургия по повод на 80-годишнината от кончината на Цар Борис III. След литургията в храма на Рилската света обител ще се състои и панихида.

На литургията присъстваха Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата му Мария, както и княз Борис Търновски. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан също присъстват.

Вижте снимки >>

Засилено е полицейското присъствие на Рилския манастир днес. Причината е Голяма Богородица по стар стил и отбелязване на 80 г. от кончината на цар Борис III.

Още преди 15 август - Богородица по нов стил, на среща при игумена на Рилската обител Адрианополоския епископ Евлогий, областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и шефът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Венцислав Григоров беше обсъден план по охраната на района в дните, когато се очаква увеличаване на броя на посетителите и на туристите в манастира. Той предвижда в района предвижда по време на големите християнски празници да има засилено полицейско присъствие и контрол по отношение на пътното движение, паркирането и спазване на забраната на палене на огън на открито. Рилският манастир е издал също заповед, с която се забранява паленото на барбекюта и разпъването на биваци. Изпратено е и писмо до Община Рила за оказване на съдействие при почистването на района около манастира и местата, които ще посетят миряните и гостите.

Снимка: БТА

От уикенда потокът от туристи се увеличи към Риския манастир. Тази сутрин тук пристигна и цялото царско семейство за отбелязване на 80 г. от кончината на Цар Борис Трети.

Вижте снимки >>

 "Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза - Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци", съобщиха по-рано от семейството на своята интернет страница.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Църковните служби се провеждат с участието на игумена на манастира Адрианополския епископ Евлогий, както и на трима митрополити - Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим.

Снимка: БТА

На 28 август 2023 г. се навършват 80 г. от кончината на цар Борис III (1894-1943). Първоначално той е погребан на 5 септември в Рилския манастир. След 9 септември 1944 г. по нареждане на комунистическата власт тялото му е ексхумирано и препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". Няколко години по-късно гробът е унищожен. След 10 ноември 1989 г. парламентарна комисия ръководи издирването на тленните останки на царя, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца "Врана". То е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир през 1993 г.

Снимка: БТА

С военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на цар Борис III във Варна също бе почетена 80-годишнината от кончината му.

На поклонението присъстваха кметът Иван Портних, областният управител доц. Андрияна Андреева, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, кметът Иван Портних, представители на местни администрации, на неправителствения сектор, граждани. Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.

Организатор на церемонията е Община Варна в партньорство с Военноморските сили, митрополията и сдружение "Български родолюбци". Пред събралите се бе припомнен приносът на цар Борис III за спасяването на 50 000 български евреи.

Паметникът на Борис III във Варна е поставен през 1995 г. от федерация "Царство България".