На 30 юли Разложко ще отбележи празнично две чудеса, случили се на този ден преди 80 години - пристигането на цар и влак в района. Става въпрос за онази история, в която за голяма изненада на местното население лично цар Борис III управлява локомотива на първата теснолинейка, който минава през новопостроената отсечка Велинград - Белица.

Историческото събитие за страната и по-специално за Разложко се случва през 1939 г., a денят е двоен празник за жителите. На 30 юли 1939 година рано сутринта специалният влак с царското семейство и представители на властта потегля от тогавашната гара Сарамбей, днес Септември. На гара Чепино-баня (днес спирка Велинград-юг) царят и семейството му са тържествено посрещнати, а населението на околните села е дошло на гарата, за да види двете чудеса - цар и влак, на едно място.

Снимка: Гражданско сдружение "За теснолинейката"

След празнични речи композицията потегля за Якоруда. Тържествено е посрещнат влака и в гарите Цветино, Света Петка и Аврамово. На гара Якоруда царят поздравява населението и духовата музика, министри и висши лица произнасят речи. В гара Белица влакът е посрещнат пищно, след което гостите отпътуват за селото, където е даден обяд.

През следващите години теснолинейката Септември-Добринище се утвърждава като гръбнак на социално-икономическия и културно-битов подем в Западните Родопи, Рила и Пиринска Македония от Тракия през Чепинско, Разложко и чак до Гоце Делчев.

Снимки: БДЖ и Гражднаско сдружение "За теснолинейката"

Тази година на 30 юли от 8 часа сутринта на втори коловоз в теснопътна гара Септември парният локомотив 60976 и двата ретровагона от царско време ще бъдат достъпни за всички желаещи да се качат, да разгледат и да се снимат. Успоредно на историческата композиция ще бъде композиран и редовният влак "Родопи", с който организаторите предлагат на желаещите да отпътуват за гара Белица, където ще бъде голямото празненство по случай юбилея от визитата на царското семейство и откриването на гарата. Всички любители на железопътния транспорт ще могат да се върнат в епохата на 30-те и 40-те години на отминалия ХХ век, като ще имат възможност и да си направят снимки за спомен в автентичната обстановка на старомодните салони, облицовани с дърво.

Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат разположени на гарата за посещение и разглеждане до 13.00 ч.

Ентусиастите няма само да се снимат, но ще могат да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица. Благодарение на Гражданско сдружение "За теснолинейката" вагоните на еталонната влакова композиция ще се превърнат и в пътуваща  фотоизложба на тема "80 години от достигането на двете чудеса - влак и цар в Разложко".

Снимки: БДЖ и Гражднаско сдружение "За теснолинейката"

За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и нещо за хапване на достъпни цени.

При пристигането в гара Белица в 12.25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде отслужен молебен за здраве, ще се напомни за същия ден преди 80 години, ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка и за финал ще има организирана музикална програма и почерпка за гостите.

Билети за пътуването могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите в страната, информират от БДЖ. Желаещите да посетят събитието могат да закупят и двупосочни билети за влака от Септември до Белица в 08:45 ч. от всички каси на БДЖ. Сутринта и вечерта в гара Септември влак "Родопи" има връзка с влакове от и за София, Пловдив и Пазарджик. Цена на билета Септември-Белица-Септември - 10,30 лв.