Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите. Вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения. Затова не само поднасяме своето уважение към Вас. Имаме ангажимента да продължаваме и увеличаваме инвестициите в сферата на образованието, казва в приветствието си за 24 май министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, обръщайки се към българските учители.

Приветствието от образователния министър е към учителите, учениците, родителите, творците и изследователите.

Днес все по-трудно прогнозираме бъдещето. Не знаем със сигурност какви специалисти ще ни бъдат нужни след години. Ясно е обаче: всеки ученик трябва да има езикови и математически умения и знания по природни науки, но и новите умения - предприемачески умения и креативност, и може би най-важното умение - да учи. Това са предизвикателствата пред всички нас - с тези думи към българските ученици се обръща министър Вълчев.

Той казва, че днес отбелязваме духовния празник на България - 24 май. Денят на нашата писменост. На делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици. Народите имат различни празници. Празник на жаждата за знания има само България, заявява министърът на образованието. И посочва, че отбелязването на 24 май е връзката ни между миналото и бъдещето. Някога чрез българската държава делото на Светите братя се разпространи сред славянските народи. С присъединяването на България към Европейския съюз кирилските букви са вече третата официална азбука в обединена Европа, отбелязва в приветствието си Красимир Вълчев.

Днес нямаме колебания, че трябва да инвестираме в образование. Това подсказва и историята ни. Затова и българското правителство постави отново образованието като свой приоритет, заявява образователният министър.

Той се обръща към българските ученици с посланието, че "бъдещето на знанието е гарантирано". Настоящето е вече доказателство за това. Новите технологии създават нови възможности. Позволете на Вашите учители и родители да Ви изведат по пътя на знанието към успеха. А ние ще продължаваме да работим, за да осигурим за вас нови обучителни и професионални възможности, уверява учениците ни министър Вълчев.

Бъдете опора както за своите деца, така и за училището, препоръчва на родителите образователният министър и добавя, че те са основният партньор за постигане на устойчивост и сигурност в образователната среда. Без сътрудничество и взаимно уважение няма как да постигнем напредък, уверен е Вълчев.

Уважаеми учени, творци и изследователи, след времена на трудности и превратности Вашата мисия отново заема достойното си място. Убеден съм, че заедно ще допринесем за решаването на важните за обществото ни проблеми. Затова и увеличаваме подкрепата си за българската наука и за младите учени. Вярвам, че все по-силно се нуждаем и от дейността на съвременните творци и таланти. Дълг и приоритет е да ги подкрепим. За това те да останат в България. За да остане България - с тези думи към българските учени завършва приветствието на министър Красимир Вълчев за 24 май.