Организатори на дефилето са БЧК, Български Хелзинкски комитет и фондация "Ресурсен център - Билитис".

То е в рамките на международната инициатива "Извърви километър в нейните обувки" (Walk a mile in her shoes), започнала през 2001 г.
Десетки хиляди мъже по света са се включвали в шествията.
В България инициаитивата ще се отбележи за първи път.

Демонстрацията ще бъде на 9 март, в 12 ч., на кръстовището на столичните булеварди "Витоша" и "Патриарх Евтимий". Всички желаещи мъже могат да участват. Те ще получат дамски обувки от организаторите.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз.
Страната ни е и рекордьор по обезобразени чрез заливане с киселина жени. До ноември 2011 г. жертвите на това престъпление са били 26.
В средата на октомври миналата година управителят на Фондация "Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева съобщи, че най-много производства в страната по Закона за защита от домашното насилие са образувани в Пловдивския районен съд.

В края на декември италианският свещеник Пиеро Корси предизвика възмущение със статията си, че жените донякъде насърчават домашното насилие, като не чистят домовете си, не готвят добре и носят предизвикателни и прилепнали към тялото дрехи.