Мъж се оплака от грубо отношение от страна на пътен полицай след молба за издаване на шофьорска книжка. Той твърди, че е бил блъскан и бутан от униформен, след като се опитал да снима с телефона си. Служителят на МВР обаче отвърнал, че няма право да прави това и го заплашил, че ще бъде задържан.

Мъжът е опитал да снима, но се чуват само гласове

Снимка: bTV

Преди няколко месеца Симеон Бойков се връща у нас от Канада, където е професионален шофьор. През август изкарва българска книжка с "C" категория. ДАИ го допуска до изпит за категория "C+Е", необходима за управление на тир.

"Беше ми уважен стажът от Северна Америка. След успешното полагане на изпитите, отидох да си изкарам пластиката в КАТ", разказа Бойков пред bTV.

Според закона категория "C+Е" се придобива, само когато водачът има стаж не по-малко от година като водач в категория "C". Бойков твърди, че отговаря на изискването, доказавайки стажа си зад волана в Канада.

Причината за отказа на Пътната полиция е дупка в законодателството, обяснява адвокат.

"Tези документи, които той е подготвил за пред България, не означават абсолютно нищо. Вече при издаване на българската книжка, в закона няма допълнителни изисквания какви документи трябва да се представят", заяви Атанас Константинов.

Бойков разказа още, че е бил разочарован, защото от МВР дори не му дали писмен документ с мотиви за отказа. Следва скандал.

Тече вътрешна проверка в СДВР по сигнала за грубо отношение на униформен. А Пътната полиция е спазила закона, отказвайки книжка.

"Канадските шофьорски книжки не са по Виенската конвенция, тоест те не се признават на територията на България", заяви Белла Тасева, "Пътна полиция"-СДВР.

МВР е предостави на телевизията писмо, с което ден преди скандала в КАТ, уведомяват ДАИ, че изпитът за книжката на Бойков е в разрез със закона. От транспортното министерство са съобщили, че проверката по казуса е в ход.