Считано от днес гласуването е преустановено, а решението кой да бъде "Мъж на годината" за 2020 година ще бъде взето от "Академия Мъж на годината" и обявено на церемония през месец март. Това съобщиха организираторите от "Дарик радио" пред Dir.bg.


Ето какво споделят те още в своето становище:

Българското национално Дарик радио е официален организатор на конкурса "Мъж на годината" от 2008 година. Конкурсът съществува в много страни по света, а в България от 1990 година, организиран в началото от списание "Клуб М".

По световна традиция в номинирането на "Мъж на годината" участват екипите на медиите - организатори, също общественици и интелектуалци. След това публиката има решаващ глас за избор между тримата номинирани за "Мъж на годината".

Удостоени с титлата "Мъж на годината" и съпътстващата я сабя, символ на чест и достойнство, са били Филип Димитров, Иван Костов, Желю Желев, Петър Стоянов, Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Веселин Топалов, Пламен Константинов и други.


В историята на конкурса двама номинирани са подавали молба за оттегляне от процеса по лични причини - това са номинациите на главния прокурор Борис Велчев и на треньора на "Левски" Станимир Стоилов.

19-членната "Академия Мъж на годината", в която са включени журналисти на Дарик радио, избираща кои да бъдат тримата номинирани за титлата "Мъж на годината", определи като претенденти за 2020 година генерал-майор Венцислав Мутафчийски, доцент Атанас Мангъров и екипната номинация на Стефан и Максим Иванови - баща и син, които които прекосиха изцяло със собствени сили Атлантическия океан за 105 дни.

Днес в редакцията на Дарик радио е постъпила официална молба от генерал-майор Венцислав Мутафчийски. В нея се казва: "Всяка една номинация или награда е израз на висока оценка за проявен професионализъм в дадена област. В сферата на здравеопазването признанието никога не е индивидуално, защото нашата дейност е съвкупност от усилията на голям и сплотен екип."

Съгласно регламента на провеждане на конкурса "Мъж на годината", академията на Дарик радио е длъжна да се съобрази с молбата на един от претендентите за оттегляне на номинацията.

По-рано днес ген. Мутафчийски обяви, че въпросът с участието му в класацията не е актуален, защото се е оттеглил.

"Какво значи "Мъж на годината", първо? По какво ще мерим мъжествеността - по дължина, по дебелина, по какво... Това са пълни глупости. Това да не е порно, че да си мерим мъжествеността. Айде моля ви се...", обяви пред Dir.bg доц. Атанас Мангъров.

Публичното гласуване за номинираните личности в традиционната класация на "Дарик" стартира само преди ден.