Срокът на валидност на всички ТЕЛК решения ще бъде удължен до 30 септември, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19. За целта гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории, уточниха от ведомството.

За целта Министерството на здравеопазването ще предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК решенията.

До това решение се стигна след като сутринта майки от "Системата ни убива" пресрещнаха Кирил Ананиев пред министерството и изложиха искането си за удължаване на валидността на ТЕЛК решенията поне с два месеца след изтичане на извънредната епидемична обстановка на 30 юни. Майките посочиха, че за да се подготвят всички документи, се налага да обикалят болниците, а това увеличава риска от заразяване с коронавирус.

"На ТЕЛК се явяват най-уязвимите, тоест обричаме тези хора на двоен, троен и петорен риск", каза Димитрина Русева.

Валидността на ТЕЛК-решенията вече беше удължена с два месеца през април, но аргументите на протестиращите майки е, че сега сме в епидемиологична обстановка.

По-рано пред БНР Вера Иванова от "Системата ни убива" обясни:

"Проблемът не е в комисията на ТЕЛК, а в подготовката на документите. Ние имаме един отговор от министър Ананиев, че ТЕЛК-ът е по документи, да, но тези документи не са шофьорска книжка. Това са десетки изследвания по различни болници, където има най-голяма опасност от заразата Covid-19. С подпис удължиха с шест месеца срокът за личните карти, но ТЕЛК-овите решения - не. Ние питаме защо".