Издирваният от Интерпол за тероризъм предполагаем член на "Ислямска държава" мароканец Науфал Захри ще остане в ареста за 90 дни, съобщи пред БНТ Румяна Арнаудова - ръководител на отдел "Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор. Тя обясни, че за този срок ще бъде уредена екстрадицията на лицето в Мароко.

Арнаудова потвърди, че Захри е задържан на българската граница още на 13 януари. При проверката на петте документа, които е носел и най-вече от сирийският му паспорт е установено, че е издирван от Интерпол.

До вчера, когато Хасковският съд гледа мярката на мароканеца, той е пребивавал в център от затворен тип като превенция да не избяга.

Румяна Арнаудова разясни причините, поради които Науфал Захри е издирван и кои са доказателствата, че принадлежи към структурите на "Ислямска държава":

"Още на 13 януари група от 27 чужди граждани са навлезли през територията на България не през определените за това места, т.е. през т. нар. зелена граница. Патрулите са ги установили в 8:30 ч. Лицата са били задържани, сред които 6 мъже, 6 жени и останалите са деца. Веднага са били изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка на всички тези лица. 26 от лицата, които представляват помежду си роднини, заедно с техните деца, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут. Само едно лице не е подало такова искане и по отношение на него и на другите лица са извършване стандартните проверки.

Лицето, което вчера беше задържано от Окръжния съд в Хасково е носило в себе си, но не се е легитимирало и е имало 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС. В момента, в който българските служби установяват, че сирийския паспорт е обявен за издирване от Интерпол.

Изпратена е снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това международно сътрудничество, което са установили българските власти е изготвена и т. нар. лицево-идентификационна справка, тъй като лицето по външни белези е било обявено за издирване и в ШИС и в Интерпол. Едва, когато се установява категорично, че това е лице, което се издирва от мароканските власти, тогава е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура.

След всички процедури по установяване на самоличността на лицето и след като Интерпол ни уведомява, че се издирва за тероризъм, ВКП в петък разпореди задържане на лицето за 72 часа. Според заповедта, която ние сме получили на български език, лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".

На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съмишленици, съратници на лицето, което сме задържали и те също свидетелстват за това, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава" и че е подпомагал изцяло дейността на тази терористична организация, използвайки собствените си умения на механик.

Според техните показани, лицето е достатъчно високо в йерархията на "Ислямска държава", той като демонстративно е носел боеприпаси и множество гранати, демонстративно е носел и колан за самовзривяване. Така, че очевидно той е сериозна част от тази организация".