Председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова внесе промени в Закона за извънредното положение, с които добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща до края на 2021 г., а принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията да се прекратяват.

Предложеното удължаване на изплащането на месечната добавка за пенсионерите ще струва на бюджета на ДОО 848 млн. лв.

"Добавката следва да бъде запазена до преизчисляването на всички пенсии, предвидено в бюджета на ДОО за 2022 г.", категорична е Манолова.

Отнемането, след април 2021 г., на добавката от 50 лв. към пенсиите е несправедливо и равносилно на отнемане на право, което възрастните хора вече възприемат за гарантирано. Пандемията продължава, а икономическите и социалните последици от нея продължават да тежат на българските домакинства, се казва в мотивите на законопроекта.

Припомняме, че по решение на Борисов подкрепата за пенсионерите в условията на пандемия беше със срок до април месец, който съвпадаше с парламентарните избори.

Със законодателните промени Манолова предлага да се спрат действията по принудително изпълнение в производства за събиране на публични вземания, установени с акт в сила след 13 март 2021 г. Срокът на мярката е до отмяната на извънредната епидемиологична обстановка.

Припомняме, че за първите два работни дни на Народното събрание парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" е внесла изменения в Изборния кодекс, решение за мораториум на решенията за концесии и назначения на Министерския съвет в оставка, решение за създаване на Комисия по ревизията, решение за изслушване на Бойко Борисов за Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и внасяне на Плана в парламента за обсъждане.

Манолова внесе и промени в Правилника за дейността на Народното събрание, както и пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и пенсионерите в условията на пандемия.

Също така председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова внесе проект на решение за налагане на мораториум върху решенията на Министерския съвет в оставка за концесии и назначения. Срокът на мораториума е до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство.

"След парламентарните избори на 4 април 2021 г. кабинетът "Борисов 3", който вече е в оставка, продължава да раздава концесии за подземни богатства, строителни материали и плажове. Продължава и сключването на договори, облагодетелстващи определени икономически субекти", подчертава Манолова.

Тя допълва, че в последните седмици продължават и назначения и конкурси в публични предприятия. "Сменят се ударно ръководства на държавни и общински болници. В спешен порядък приключват смените в енергийни дружества. Доказани специалисти се заменят с лоялни партийни кадри", заявява Манолова.

Тя подчертава, че мораториумът не може да бъде в решението за Комисията по ревизията, както бе предложено, тъй като това би създало предпоставки решението за Комисията да бъде атакувано пред Конституционния съд.

"Именно по тази причина престъпваме към внасяне на отделно решение за мораториум с по-широк обхват - и концесии, и назначения, и конкурси във времето между правителството на Борисов и новото правителство, независимо дали е редовно, или служебно", коментира още Манолова.

С проекторешението мораториум се налага върху предоставянето на концесии и определянето на концесионни такси, сключване на нови договори за над 1 млн. лв. и вземане и предоставяне на държавни заеми.

В обхвата му ще влязат и изборът или назначаването на лица, заемащи висши публични длъжности и промени в ръководствата на публични предприятия и държавни болници.

"Заляти сме от сигнали, че партийни "калинки" на Борисов се назначават без квалификация на високи позиции. Ще се намери начин партийните назначения да освободят тези места и на тяхно място да са компетентни хора", допълни Манолова.