Той предполага, че поводът за заплашителното писмо, съставено от 30 отделни листа, написани с различен почерк, е участието му в телевизионно предаване преди няколко дни, което сигурно се е гледало в Македония. По думите на Димитров това е третата смъртна заплаха, която получава.

"Първите два пъти бяха хора с недобра психика, които лесно бяха заловени от македонските власти по искане на нашите власти и дори ме питаха - искам ли да водя дело. Аз ги съжалих, защото ставаше въпрос за студенти с психични отклонения. Този път хората са много и би трябвало да реагирам. Подписали са се като членове на неизвестна на мен организация - МПГ. Какво означава това – не знам. За подобни акции, много често в Македония използват навиячите, както ги наричат там, фенове на футболни отбори и най-вероятно се касае за това", коментира историкът.
 
По думите му - все пак последната дума ще има българското контраразузнаване, към което смята да се обърне утре:

"Във всеки случай, ако те не обърнат внимание, аз каня всички тези 30 човека (ако са толкова, защото и това може да се имитира: 30 различни писма стават много лесно, като се скъсат листи от 30 тетрадки с различни формат) - в сръбски ресторант, в близост до музея, буквално веднага след Околовръстния път. Ще ги поканя на обяд, всичките 30, да видим, какво точно те искат от мен, тъй като не мога да разбера наистина - за какво ми се противопоставят."
 
Божидар Димитров споделя още: "само пиша и разказвам, каква е историята на Македония каквото е, и каквато я споделят и хиляди учени по цял свят, с изключение на една шепа учени от Скопие".

Той допълни, че кани 30-те души в сръбски ресторант, тъй като не иска те да се чувстват "дискомфортно в някой български ресторант".
Сръбският ресторант мисля, че ще им е роден на повечето, ако не на всички от написалите ми тези 30 писма, каза още директорът на НИМ.