Това обяви на брифинг в Министерски съвет омбудсманът Мая Манолова, която се срещна с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов по темата за пенсионирането на миньорите.

Манолова обясни, че до края на миналата година е имало изискване възрастта на пенсиониращите се от 45 години и 6 месеца да е навършена към момента на закриване на рудника. След промените, които са били направени в началото на декември 2017 г., правото на ранно пенсиониране на миньорите е било отнето. Омбудсманът добави, че след срещата с премиера Бойко Борисов се е решило за всички заварени случаи, чрез указания на НОИ, проблемът на миньорите от закритите през миналата година рудници да бъде решен.

"Г-н Борисов, г-н Горанов, шефът на НОИ, социалният министър, проявиха разбиране, така че проблемът на хората, които през миналата година са от закрити рудници, да бъде решен", каза Манолова.

Мая Манолова информира, че е подготвила вече нужните законодателни промени, които ще внесе в парламента, за да може да се разреши този проблем и за бъдещите миньори, които ще бъдат тепърва съкратени от други закриващи се рудници през тази година.

Министърът на финансите Владислав Горанов оповести, че измененията в Кодекса за социално осигуряване, направени с държавния бюджет за 2018 г., не следва да се прилагат ретроактивно. Той обяви, че за 2017 г. проблемът е засегнал 169 миньори.