Със сложна хибридна операция хирурзи на УМБАЛ "Света Екатерина" спасиха 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризма, съобщават от болницата.

Иванко постъпва в лечебното заведение в условия на спешност, с оплаквания от силна болка в областта на корема и лявото подребрие.

Насочен е от друго лечебно заведение, където е извършен скенер с контрастна материя и е установена голяма торакоабдоминална аневризма със задържано разкъсване в областта на коремната аорта, което е потенциално животозастрашаващо състояние.

Пациентът е с огромно разширение на аортата, което започва още от дъгата, намираща се в гръдния кош, и продължава надолу към коремната аорта и илиачните съдове.

Заболяването е комплексно и комплицирано, защото почти цялата аорта е поразена от аневризмална болест, а тази в областта на корема крие висок риск от разкъсване, което нерядко завършва фатално.

Снимка: УМБАЛ "Света Екатерина"

Екипът от специалисти в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хиругия на УМБАЛ "Света Екатерина" начело с проф. Валентин Говедарски подготвят пациента за ендопротезиране на аортата, което е най-щадящият метод, даващ възможност за бързо възстановяване, особено при пациенти с множество придружаващи заболявания.

За ендопротезирането на целия участък на аортата в гръдната клетка и корема са необходими голям брой консумативи, като покритите стентграфтове, които се имплантират са съобразени с размера на аортата на пациента, за да може да обхване здравите ѝ сегменти и да покрие аневризмалните разширения, добавят от лечебното заведение.

Интервенцията се състои от три етапа, които са направени в 2 оперативни дни. В първия етап на операцията съдовите хирурзи в състав проф. Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Борисов и д-р Димитър Чернев извършват дебранчинг на съдовете.

Хирурзите взимат кръвотока от дясната сънна артерия, която няма да бъде покрита от стентграфта и го пренасят до лявата сънна артерия. След това взимат кръвоток и от лявата сънна артерия, правейки байпас към лявата ръка, като по този начин се изключва риска от исхемия на ръката след поставяне на стентграфта.

Снимка: УМБАЛ "Света Екатерина"

В следващия етап на процедурата хирурзите извършват ендопротезирането и имплантират 6 стентграфта. Те разгъват стентграфтовете нагоре в торакалната аорта, в това число покриват лявата сънна и подключична артерия, кръвоснабдаващи съответно мозъка и лявата ръка, които вече са преместени към дясната сънна артерия, след което поставят абдоминалната аортна протеза.

След хибридната интервенция пациентът се възстановява с дълъг рехабилитационен процес. В момента Иванко е клинично здрав, възстановен, раздвижен до изправен стоеж и му предстои изписване.