Десетки тонове картофи раздава на социално слаби кюстендилци и на социални институции кюстендилец, собственик на фирма от IT сектора. През миналата седмица Димитър Димитров е дарил 4 тона картофи на комплекса за социални услуги в Кюстендил, днес е доставил 2 тона за общинската фирма "Ученическо хранене". Още един тон картофи са дарени и на дома за възрастни хора с увреждания "Ильо Войвода" в Кюстендил.

Бизнесът на Димитров е основно в столицата, но има и земеделско стопанство в кюстендилското село Еремия. То е създадено, за да произвежда чиста и натурална храна за служителите в хостинг фирмата му и техните семейства.

"Целта ми е да осигуря и служителите си с продукция за семействата им. Служителите ми в София са 50, а в Еремия - десет. Когато видяхме, че се задава криза с коронавируса, отгледахме повече продукция. Фермата ми е в Еремия, а картофите се оказаха много повече от предвиденото", разказа Димитров пред БТА.

Затова той и колегите му решават да раздадат половината от реколтата на нуждаещи се хора и социални домове.

"С помощта на неправителствена организация от Кюстендил, която помага по празници на хора в нужда, ще организираме в събота и бригада, за да съберем останалото количество картофи от полето. Разполагаме с необходимата техника, но ни е нужда човешка ръка", разказа още Димитров.

Преди дни Димитров обявил инициативата си в помощ на хора в нужда в социалните мрежи: "Имаме излишък от над 50 тона картофи и ще се радваме да го споделим с вас".

Снимка: Личен фейсбук профил на Димитър Димитров

Той оставил пред базата си в Еремия около 7 тона картофи, за хора, които не могат да си купят.

"Разочаровах се, защото идваха хора със скъпи коли и взимаха по 300-400 кг. Тогава се отказах от тази идея и реших да предложа на институциите", разказа още Димитров. Той посочи, че се надява примерът му да бъде приет и от други собственици на фирми.

Снимка: Личен фейсбук профил на Димитър Димитров

Според Димитров, въпреки че тази година природата е благосклонна и добивът на картофи е рекордно висок, цените на пазара са силно завишени. През август става неволен свидетел как възрастна жена си купува точно три картофа на цена от един лев на пазар "Иван Вазов" в София. Тогава цената на картофите на този пазар варира между 1,60 и 2,00 лева. Димитров решава, че два лева за килограм е изключително несправедлива цена и решава да наеме сергия на този пазар. "Там може да намерите картофи на справедлива цена, а нашите продавачи са инструктирани да "мамят" възрастните купувачи с теглото на стоката - слагат още картофи след като издадат касов бон", разказва Димитров. Неговите картофи на пазара се търгуват по 50 стотинки за килограм.