Той и екологът Андрей Ковачев бяха ударени от автомобил в Кресненското дефиле. Те все още са във Военномедицинска болница, където бяха подложени на няколко операции след тежките травми.

"Аз съм със счупен крак, глезен, ребра, ключица, лопатка, кости в главата, кръвоизливи… множество травми на различни места. Изисква се време, за да стана отново активен”, разказа днес Петров пред bTV.

Той не си спомня самия инцидент, както и първите дни в болницата.

"С Андрей преминахме през критичния период, най-тежките моменти на физическото оценяване вече са зад гърба ни. Предстои ни още една седмица престой във ВМА, за да станем отново хора. Преминавал съм дефилето над 120 пъти, познавам го отлично и никога не съм си помислял, че можем да попаднем с Андрей Ковачев в черната статистика. Все си мислехме, че опазването на животните е основата, на която градихме кампанията да махнем пътя от там”, каза още Петров.

Алпинистът допълни, че за първи път от над 13 години еколози и политици са на едно мнение за Кресненското дефиле - пътят да бъде изнесен от там.

"Премиерът Бойко Борисов, който ни беше на посещение, каза, че подкрепя напълно идеята, но да седнем и да се разберем с ресорните министри”, допълни Петров.

Той каза още, че животът му до момента се случватака, че всички тези случки още повече го амбицират да се справи с трудностите.

"Тази случка ще стане пресечна точка в живота ми, защото искам да дам още от себе си, искам този път да се махне от Кресна и да го направим по друг начин”, каза алпинистът.

Петров, който постави рекорд за най-много изкачени осем хилядници и сега е сигурен, че върховете ще се отворят с още по-голяма сила за него.

"Ще ми е нужен приблизително един месец, за да стъпя на крака си и още два месеца, за да започна да го натоварвам. После още около три месеца за влизане във форма. Плановете ми за изкачване на връх Еверест на пролет не са се променили, даже съм се амбицирал повече. Когато ми е трудно става още по-интересно”, каза алпинистът, който страда от тежък диабет.

Той обеща, че походите, които ще води като част от кампания на екоминистерството, ще се състоят с негово участие.