След 36 дни край скалите и няколко неуспешни опита за спасяването му, късно снощи корабът "Вера Су" беше изтеглен от местността "Яйлата" и вече е в акваторията на пристанище Варна, съобщи "Булфото".

16 минути след полунощ плавателният съд беше изтеглен, като предварително от него бяха източeни последните количества емулсия, останали от наводнения товар.

По пътя към Варненския залив "Вера Су" беше теглен от три влекача.

Очакваше се корабът да стигне по-бавно до варненското пристанище - за 16-18 часа, но заради благоприятните атмосферни условия времето е било съкратено.

Засега не е ясно каква ще бъде съдбата на "Вера Су", но той ще остане на пристанището и се очаква се собственикът да излезе с решение дали се отказва от него.

Междувременно трябва да бъде отменено и бедственото положение в местността "Яйлата", съобщиха от община Каварна.

След като се уверим, че всички служби, ангажирани в операцията, вече са напуснали района, ще отменя моята заповед, заяви за БТА кметът Елена Балтаджиева.

Снимка: БТА

С приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на кораба е елиминиран рискът от замърсяване на морските води в района на Защитена местност Яйлата, а с това и рискът за здравето и поминъка на хората от региона. Това съобщиха и от Министерството на околната среда и водите.

Снимка: BulFoto

Служебният министър се обръща с признателност към всички участници в спасителния екип. Те осъществиха един сложен план в 9 стъпки, изпълнен с хирургична точност, и направиха така, щото обвиненията към държавата и морската общественост да отпаднат. Такава операция в тъмната част от деня може да се изпълни от малцина в света, посочват от министерството.

Снимка: BulFoto

Министър Личев е възложил изготвяне на списък на участниците в спасителната операция, за да бъдат предложени за държавна почит.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Той изказва признателност към наблюдаващите екипи на МОСВ, които в продължение на месец работиха в непрекъснат режим при нелеки условия за проследяване на състоянието на водите в Черно море.