След големия теч на мазут край Созопол властите се опитват да спрат разпространението му. Очаква се да бъде изграден втори кръг, който да ограничи движението на теча.

Горивото излиза от кораб, потънал в района преди близо 100 години. В Бургас беше свикан щаб с всички компетентни по казуса институции.

Още вчера министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че разливите на мазут около Созопол са оградени и няма опасност. В морето са забелязани мазутни топчета.

Проби са изпратени в лаборатория в Плевен. Започнаха преговори с две компании, които разполагат с техника, която може да изтегли горивото от потъналия американски кораб "Мопанг", който е потънал през 1921 г.  Потопен е на около 10 км от Созопол и лежи оттогава на своя десен борд на дълбочина около 30 метра. След силните морски течения обаче резервоарите изпускат останалото през годините течно гориво.

Експерти прогнозират, че до една седмица може и да се преодолее кризата. Ще бъде направена и първоначална среща с водолазите, като или днес, или утре ще се преценя с каква технология ще се източва мазута.

Първо ще бъде направен оглед на мястото, ще бъде съставен план за действие, ще се прецени времето и тогава ще може да се действа, уточни пред bTV капитан Живко Петров, директор на Изпълнителната агенция "Морска администрация".

В операцията под вода ще се включи и Михаил Заимов, който е подал сигнала за изтичащото гориво. По думите му не може да се каже колко точно гориво е изтекло в морските води.

"Искаме да успокоим всички туристи и граждани, че към момента няма никаква опасност. Предизвикателство е за колегите това, което предстои да се направи, тъй като подобен тип проблем не е решаван в България от институциите. Има две компании в България, които биха могли да предложат технология, която да помогне. Решихме, че не може да се изчаква и незабавно мазутът от потъналия кораб трябва да бъде източен. Надявам се, че днес тези фирми ще дойдат и ще направят анализ на обстановката, за да може това да се случи", обясни в "Здравей, България" по Нова телевизия министърът на транспорта Ивайло Московски.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи коментира, че няма притеснение сред хората. Той успокои, че не става въпрос за екологична катастрофа и проблемът ще бъде решен.

"Работим в пълен синхрон, всички са мобилизирани. Днес се очаква разливът да бъде окончателно овладян", обясни водолазът Михаил Заимов.